"Εικόνες της σιωπής" - Κωνσταντίνος Ράπτης, Θεόφιλος ΣωτηριάδηςΠαράσταση μουσικής με χρήση ηλεκτρονικής μουσικής και βίντεο.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 // Ώρα 21:00 // είσοδος: €7

Μία ασυνήθιστη συνάντηση σαξοφώνου και μπαγιάν (Ακορντεόν κοντσέρτου) με αφορμή Collages από ταινίες του γερμανού σκηνοθέτη Werner Herzog. Διαρκώς μετασχηματιζόμενο πρόγραμμα, έχει παρουσιαστεί ήδη στην Αθήνα (Baumstrasse, 31.03.2012) Θεσσαλονίκη (Κινηματογράφος Αλέξανδρος, (7.11.2012), Πορτογαλία (Φεστιβάλ Harmos, Σεπτέμβριος 2013).

Βασικό πυρήνα απότελούν τα δύο σόλο έργα “Grab it” του J.ter Veldhuis, γραμμένο πάνω σε ηχογραφημένες φωνές εγκλείστων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αμερικής, και “Gulag” του V.Vlasov, αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας. Δίπλα σε αυτά, πρωτότυπες συνθέσεις των Γ. Κυριακάκη, Θ. Σωτηριάδη, J.Ganzer, φωτίζουν και φωτίζονται από εικόνες ταινιών του W. Herzog.

Στην παράσταση εξερευνάται η σχέση εικόνας – ήχου μέσα από την ευρύτερη θεματική του εγκλεισμού.


Κωνσταντίνος
Ράπτης: μπαγιάν
Θεόφιλος Σωτηριάδης: σαξόφωνα


Jacob ter Veldhuis (1951) Grab it
για τενόρο σαξόφωνο και προηχογραφημένο υλικό
(video M.Zigiers)

Victor Vlasov (1945) Από τα “5 views on the Gulag state"
A Zone
A Stage
Thieves
Wood - cutting area

Γιώργος Κυριακάκης (1967)Βells
(με συνοδεία αποσπασμάτων από την ταινία του W.Herzog "Bells from the deep" (1995)

Διάλειμμα

Jürgen Ganzer (1950) Phantasia 84
(με συνοδεία αποσπασμάτων από την ταινία
του W.Herzog " Τhe wild Blue Yonder" (1992)

Θεόφιλος Σωτηριάδης (1969-) “….Ατραπός”
(με συνοδεία αποσπασμάτων από την ταινία του W.Herzog "Lessons of Darkness") (1992)

Jacob ter Veldhuis (1951) “Tatata” γιατενόροσαξόφωνο, μπαγιάν και 
προηχογραφημένο υλικό


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου στην τάξη της Prof. Elsbeth Moser, ως υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Παράλληλα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Ι. Παπαδάτο, πιάνο με τη Ν. Μιχαηλίδου και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έλαβε μέρος σε σεμινάρια με τον Γ. Χατζηνίκο, τον T. Anzelotti, καθώς και με τη S. Gubaidulina στα πλαίσια του φεστιβάλ της Avignon.

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ, καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου, συχνά παρουσιάζοντας έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με την ορχήστρα της όπερας Unter den Linden του Βερολίνου, την Academia Santa Cecilia, το Ensemble Modern και τις ορχήστρες της ραδιοφωνίας του Ανοβέρου και του Αμβούργου.

Παράλληλα με τη συναυλιακή του δραστηριότητα συμμετείχε σε διαγωνισμούς ακορντεόν, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις. Από το 2005 διδάσκει ακορντεόν στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ

O Θεόφιλος Σωτηριάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σπούδασε σαξόφωνο με διακρίσεις στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Γαλλία (δίπλωμα από την Εθνική Σχολή Μουσικής του Créteil στο Παρίσι) και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Μεταπτυχιακό, Bowling Green State University).

Η ανάπτυξη και διάδοση του ελληνικού σαξοφώνου αποτελεί κεντρικό άξονα της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής του δράσης μέσω εκτενών ηχογραφήσεων, επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και επιστημονικής έρευνας. Η ολιστική παιδαγωγική (αναπνοή, χαλάρωση, συγκέντρωση, ορθή σωματική στάση του μουσικού) και οι κοινωνικές προεκτάσεις της μουσικής είναι επίσης άξονες συνεχούς δράσης και εφαρμογής.

Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις (πάνω από τριάντα).

Είναι δημιουργός του Μακεδονικού Κουαρτέτου Σαξοφώνων, της ορχήστρας σαξοφώνων “ΚουΚλουξσαξ” καθώς και ιδρυτικό μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ιdée Fixe.

Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.

http://www.sotiriades.com