Διάλογοι για σόλο τσέλο


Ο Βασίλης Σαΐτης ερμηνεύει έργα Bach και Ligeti

Κυριακή 4 Μαίου 2014 // Ώρα 21:00 // είσοδος: €7

Ο György Ligeti έγραψε το έργο Dialogo για σόλο τσέλο το 1948 και το έδωσε σε μία τσελίστα, συμφοιτήτριά του, με την οποία ήταν «κρυφά ερωτευμένος», όπως ο ίδιος είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε πολλά χρόνια μετά, το 1991, στον Steven  Paul. Η συμφοιτήτριά του «τον ευχαρίστησε, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το λόγο για τον οποίο το έγραψε γι’ αυτήν» και δεν το έπαιξε ποτέ. Το έργο «είναι σαν μια συνομιλία δύο ανθρώπων, ενός άντρα και μιας γυναίκας». Ο Ligeti, για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε ξεχωριστά τη ντο, τη σολ και τη λα χορδή του τσέλου είτε σε διαδοχικές φράσεις είτε παράλληλα, δημιουργώντας συνηχήσεις δύο ή, περιστασιακά, τριών φωνών. Το Dialogo αποτέλεσε το πρώτο από τα δύο μέρη της Σονάτας για Σόλο Τσέλο όταν, το 1953, ο συνθέτης πρόσθεσε ένα δεξιοτεχνικό μέρος σε φόρμα σονάτας, το Capriccio.

Πολλοί συνθέτες, προγενέστεροι του Ligeti, στις συνθέσεις τους για ένα, κατά βάση, μονοφωνικό όργανο, προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση ότι ηχούν περισσότερες φωνές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Johann Sebastian Bach, ο μάστορας της πολυφωνίας, ο οποίος έγραψε τις εμβληματικές 6 Σουίτες για Σόλο Τσέλο και τις Σονάτες και Παρτίτες για Σόλο Βιολί. Οι 6 Σουίτες είναι έργα που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε τσελίστα. Πολλές φορές, όταν τις μελετάω, μου έρχεται στο μυαλό κάτι που άκουσα πριν χρόνια σε μια συνέντευξη του μεγάλου πιανίστα Andras Schiff, ο οποίος αναφερόταν στην καθημερινή πρακτική εξάσκησή του. Έλεγε ότι, αντί να ξεκινήσει τη μελέτη του με τεχνικές ασκήσεις ή σπουδές που θα του χαλάσουν τη διάθεση, διαλέγει κάποιο από τα έργα του Bach και, κάνοντας το ζέσταμά του, χαίρεται που είναι ζωντανός.Πρόγραμμα συναυλίας

Johann Sebastian Bach (1685-1750), Σουίτα για Σόλο Τσέλο Νο.3 σε Ντο μείζονα

György Ligeti(1923-2006), Σονάτα για Σόλο Τσέλο

Johann Sebastian Bach, Σουίτα για Σόλο Τσέλο Νο.2 σε Ρε ελάσσονα


Βασίλης Σαΐτης


Ο Βασίλης Σαΐτης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τσέλο και στα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πήρε το Πτυχίο Αρμονίας με Διάκριση το 1994 και το Δίπλωμα Τσέλου με Διάκριση και Πρώτο Βραβείο το 1996. Την ίδια χρονιά έγινε δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου απ’ όπου αποφοίτησε το 2000 παίρνοντας το πτυχίο Bachelor of Music με βαθμό First Class Honours. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Masters of Music με υποτροφία του συλλόγου ‘Φίλοι της Μουσικής’. Τον Ιούνιο του 2003 του απονεμήθηκε το πτυχίο Masters με τη διάκριση Merit. Καθηγητές του στο τσέλο κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο υπήρξαν οι David Strange και Colin Carr.

Ο Βασίλης Σαΐτης έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική και τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας του Detmold και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Χάσκοβο στη Βουλγαρία. Έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια και αλλού) και στην Αγγλία (Λονδίνο, Kent, Surrey, Plymouth και αλλού).

Για πέντε χρόνια (1995-1999) εκπροσώπησε, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, την Ελλάδα στην Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τελευταία χρονιά ως α’ κορυφαίος.

Tον Ιούνιο του 2002 προσλήφθηκε ως α’ κορυφαίος στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα αναπτύσσει πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Είναι μέλος του dissonArt ensemble, ενός συνόλου μουσικής δωματίου που ειδικεύεται στην παρουσίαση της μουσικής δημιουργίας του 20ου και 21ου αιώνα, με το οποίο έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γερμανία.