H ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Εισηγήτρια: Mαρία Λάππα
17 Oκτωβρίου 2016 - Ιούνιος 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
A τμήμα : Παρασκευή 20.00 - 23.00
Β τμήμα : Δευτέρα 21.30 - 23.30

 


Το σώμα είναι ένα Τόπος συνάντησης . Είναι ένας μετασχηματιστής , φορέας μιας απεριόριστης δύναμης και ενέργειας. Όταν μιλάμε για το Σώμα συμπεριλαμβάνουμε μέσα του και τον εγκέφαλο καθώς και όλες τις θαυμαστές λειτουργίες του. Μερικές από αυτές είναι η κίνηση και η φώνηση.

Όλος ο πολύπλοκος μηχανισμός του σώματος παίζει ενορχηστρωμένος την κίνηση μας. Όλα τα μέρη του σώματος περιμένουν να αφεθούμε για να συναντηθούν. Τον περισσότερο καιρό τα αποκόβουμε μεταξύ τους, τα εμποδίζουμε να συναντηθούν όπως ορίζει η στενή τους σχέση. Το ίδιο ισχύει και για την φώνηση. Η ανθρωπινή φωνή αποτελεί ένα από τα περισσότερο λογοκριμένα όργανα του σώματος. Η Κίνηση και φώνηση είναι ένας χάρτης που μας οδηγεί στους τόπους που κατοικεί το νευρικό σύστημα αλλά και το συναίσθημα μας. Στην παρούσα εκπαιδευτική διαδικασία θα δουλέψουμε με τα μέσα εκείνα που μας βοηθούν να επαναπρογραμματίσουμε την εσωτερική πλοήγηση προς μια εύρυθμη λειτουργία του σώματος και του νου με στόχο την ανάδυση αυτού που ονομάζουμε Ποιητική του Σώματος.

Το τμήμα της Παρασκευής είναι ανοικτό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες από τον τομέα των παραστατικών τεχνών και σε ανθρώπους με καλή φυσική και ψυχική υγεία που θέλουν να εμβαθύνουν στην συγκεκριμένη σωματική πρακτική.

Οι συμμετέχοντες και των δυο τμημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ένα κείμενο (πεζό ή ποίημα) όπως και ένα τραγούδι της επιλογής τους .

Ά τμήμα : Παρασκευή 20.00-23.00
Το παλλόμενο σώμα

Χρησιμοποιώντας τεχνική και αυτοσχεδιασμό από την γραμμή παράδοσης του Πολωνικού θεάτρου και του Ιαπωνικού Βutoh δουλεύουμε με τα παρακάτω :

Ενδυνάμωση του σώματος και του κέντρου

Ενεργοποίηση της κίνησης μέσω της αναπνοής και της φώνησης

Πτώση-Επαναφορά / Κινητικές φράσεις

Ασκήσεις χρονικής και χωρικής αντίληψης σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την βραδύτητα (εσωτερική - εξωτερική)

Αντίληψη του κενού και γεμάτου χώρου

Tα ηχεία του Σώματος

Την Ψυχοκινητική επίδραση των λέξεων /Σώμα των λέξεων

Απομονώσεις τμημάτων και μελών του σώματος /Ακρίβεια στην σωματική δράση

Εσωτερικές και εξωτερικές διαθέσεις και ατμόσφαιρες

Ακρόαση και ανταπόκριση

Αυτοσχεδιασμός - Ποιητικός χορός

Εξισορρόπηση της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του σώματος(αντίληψη των ημισφαιρίων)Β τμήμα : Δευτέρα 21.30 - 23.30
Αυτοσχεδιασμός (για προχωρημένους) - Η Μεταμόρφωση μέσα από την πτώση

Mέσα από τεχνική, ελεύθερους και καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς θα δουλέψουμε με την ψυχοκινητική επίδραση της πτώσης στο σώμα, το νου και την φωνή του επιτελεστή.

Στην πτώση οφείλουμε την άνοδο και την ευθυγράμμιση

Στην πτώση υπάρχει το τέλος και η αρχή σε έναν αέναο κύκλο

Πέφτω αλλά δεν διαλύομαι / Πέφτω και αναδύομαι ξανά

Σκιαγραφώντας την καθοδική πορεία βρίσκω διαφορετικές δυναμικές ατομικά και στο σύνολο .

Μια φορά τον μάθημα θα γίνεται με μουσική καθοδήγηση και συνεργάτες εκπαιδευτές

(Ο στόχος του συγκεκριμένου τμήματος είναι η παράσταση )
Πληροφορίες: 6946458465 (12.00 - 18.00)
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ

Σύνδεσμοι:
https://www.youtube.com/watch?v=fCKmaEE2t0s
https://www.facebook.com/Movement-Research-project-181759318857855/


facebook : https://www.facebook.com/groups/968005829892945/ 

maria lappaΜαρία Λάππα

Η Μαρία Λάππα είναι εκπαιδεύτρια χορού και σωματικού θεάτρου με κεντρικό άξονα της δουλειάς το Butoh στο οποίο έχει εκπαιδευτεί από διακεκριμένους δασκάλους ανά τον κόσμο, όπως οι Grigory Glazunov και Natalia Zhestovskaya,(oddDance theater Αγία Πετρούπολη)
Atsushi Takenouchi, Katsura Kan, Masaki Iwana, Simona Orinska.

Στην φιλοσοφία και πρακτική Butoh την εισήγαγαν ο Grigory Glazunov και η Natalia Zhestovskaya με τους οποίους συνεργάζεται μέχρι σήμερα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Nigar Hasib, Shamal Amin (Lalish Theaterlabor/Vienna), John Britton, Julianna Bloodgood (Song of the Goat theater) Seol Jin Kim (Peeping Tom), Κωνσταντίνο Μίχο, Σπύρο Σακκά Baris Mihci , Aλεξανδρα Καζάζου (studio Matejka), Άρη Ρέτσο, Ευδόκιμο Τσολακίδη, Γιώργο Συμεωνίδη, Γιώργο Καραμίχο, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Φεντερίκο Νιέτο, Χρήστο Λύγκα, Σωτήρη Καραμεσίνη, Μαρία Μαυρίδου.

Τα τελευταία δυο χρόνια τον ερευνητικό της βασίζεται πάνω στην συνομιλία της νευροσυμπεριφορικής με την την κίνηση και τον χορό το οποίο θα παρουσιαστεί στο Brunel University of London το 2016.

Εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός και performer ενώ παράλληλα συντονίζει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό Κάποιες από τις δουλειές της και συνεργασίες έχουν παρουσιαστεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης,στο Μουσικό Χωριό , στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" στην Αθήνα, τη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου - "Συμβίωση; / Symbiosis?", στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο θέατρο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη, Black Box (Θεσσαλονίκη), Θέατρο Αλκμήνη κ.α.

Ολο το χρόνο η βάση της είναι στην θεσσαλονικη στο Αβγό του Μουσικού Χωριού