ΣΩΜΑ/ΤΟΠΙΟ: Νυχτερινό εργαστήρι χορογραφικής σύνθεσης

Εισηγήτρια: Mαρία Λάππα
2 Oκτωβρίου 2017 - Ιούνιος 2018
Ωράριο: Κάθε Δευτέρα, 21.30 - 23.30

 
Η κίνηση μας βοηθά να αντιληφθούμε την πλαστικότητα και το βάθος των πραγμάτων,ώστε να αισθανθούμε ότι "το σώμα χωράει κάπου".

Στο φετινό ετήσιο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με την διαδικασία της χορογραφικής σύνθεσης, ψηλαφώντας θεωρητικά και βιωματικά, μέσω της κίνησης, έννοιες όπως: χώρος, τόπος, ατμοσφαίρα και γεωμετρία.

Αναλυτικά θα εστιάσουμε στην πρόσληψη και ενεργοποίηση της έννοιας του τόπου μέσα από το ανθρώπινο σώμα (χώρος - τοπίο), στην δημιουργία φαντασιακών τόπων και περιήγηση σε αυτούς άλλα και στο ίδιο το σώμα ως φορέα τοπίων.

 Αντιμετωπίζοντας το σώμα ως ένα φιλόξενο αναπαραστατικό τόπο έτοιμο να φορτίσει νέες ατμόσφαιρες, στο πρώτο μέρος του μαθήματος ξεκινάμε με φυσική ενδυνάμωση εστιασμένη στο κέντρο, την αναπνοή και τις αρθρώσεις, συνεχίζουμε με ασκήσεις ενεργοποίησης του αισθητηριακού συστήματος, φωνητικές και ρυθμικές ασκήσεις.

 Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος περνάμε σταδιακά και μέσα από την προσωπική συλλογή ερευνητικού υλικού,στην σύνθεση εικαστικών χορογραφικών εικόνων, ατομικά και συλλογικά, χρησιμοποιώντας αυτοσχεδιασμό. Στην διάθεση μας θα έχουμε έναν προτζέκτορα ο οποίος θα μας βοηθήσει στην εικαστική σύνθεση .   

Καθόλη την διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας θα φωτογραφίζουμε το παραστατικό υλικό που προκύπτει, έτσι ώστε να δουλεύουμε τις εικόνες μας εν εξελίξει.

 Το παρόν εργαστήριο απευθύνεται σε όποιον γοητεύεται από την παραπάνω θεματική και θεωρεί πως μπορεί να ανταπεξέλθει σωματικά. Αποτελεί πρόκληση για αρχιτεκτόνες και εικαστικούς που τους ενδιαφέρει ο ρόλος και η συνδομή του σώματος στην έρευνά τους, όπως και σε χορευτές & ηθοποιούς που έλκονται απο μία περισσότερο εικαστική και αρχιτεκτονική χορογραφική οπτικη.

 Το σωματικό βάρος και η ηλικία δεν παίζει ρόλο, όσο η φυσική και ψυχική κατάσταση.  
Πληροφορίες: 6946458465 (12.00 - 18.00)
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ

Σύνδεσμοι:
https://www.youtube.com/watch?v=fCKmaEE2t0s
https://www.facebook.com/Movement-Research-project-181759318857855/


facebook : https://www.facebook.com/groups/968005829892945/ 

maria lappaΜαρία Λάππα

Η Μαρία Λάππα είναι εκπαιδεύτρια χορού και σωματικού θεάτρου με κεντρικό άξονα της δουλειάς το Butoh στο οποίο έχει εκπαιδευτεί από διακεκριμένους δασκάλους ανά τον κόσμο, όπως οι Grigory Glazunov και Natalia Zhestovskaya,(oddDance theater Αγία Πετρούπολη)
Atsushi Takenouchi, Katsura Kan, Masaki Iwana, Simona Orinska.

Στην φιλοσοφία και πρακτική Butoh την εισήγαγαν ο Grigory Glazunov και η Natalia Zhestovskaya με τους οποίους συνεργάζεται μέχρι σήμερα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Nigar Hasib, Shamal Amin (Lalish Theaterlabor/Vienna), John Britton, Julianna Bloodgood (Song of the Goat theater) Seol Jin Kim (Peeping Tom), Κωνσταντίνο Μίχο, Σπύρο Σακκά Baris Mihci , Aλεξανδρα Καζάζου (studio Matejka), Άρη Ρέτσο, Ευδόκιμο Τσολακίδη, Γιώργο Συμεωνίδη, Γιώργο Καραμίχο, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Φεντερίκο Νιέτο, Χρήστο Λύγκα, Σωτήρη Καραμεσίνη, Μαρία Μαυρίδου.

Τα τελευταία δυο χρόνια τον ερευνητικό της βασίζεται πάνω στην συνομιλία της νευροσυμπεριφορικής με την την κίνηση και τον χορό το οποίο θα παρουσιαστεί στο Brunel University of London το 2016.

Εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός και performer ενώ παράλληλα συντονίζει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό Κάποιες από τις δουλειές της και συνεργασίες έχουν παρουσιαστεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης,στο Μουσικό Χωριό , στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" στην Αθήνα, τη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου - "Συμβίωση; / Symbiosis?", στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο θέατρο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη, Black Box (Θεσσαλονίκη), Θέατρο Αλκμήνη κ.α.

Ολο το χρόνο η βάση της είναι στην θεσσαλονικη στο Αβγό του Μουσικού Χωριού