Let us sing correctly!

H καλλιέργεια της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του Zoltán Kodály


Διδάσκουσες: Εριφύλη Δαμιανού, Αγγελική Πλόκα, Yasmin Folini, Σοφία Γιολδάση
Σάββατο 14 Μαρτίου // 10:00-18:00
Συμμετοχή:  € 45 και € 35 για φοιτητέςΣτόχος του εργαστηρίου μουσικής παιδαγωγικής είναι να μυήσει βιωματικά τους συμμετέχοντες στις αρχές της παιδαγωγικής προσέγγισης και τη μεθοδολογία διδασκαλίας του ΖoltánKodály, όπως αυτές εφαρμόζονται στην Ουγγαρία, και να προσφέρει προτάσεις για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ελληνική δημόσια και ωδειακή εκπαίδευση.

αγματα ﷽﷽﷽ς:οιηθοί.την Ουγγαρία καισυγκεκριμ

Έμφαση θα δοθεί στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στη μουσική ανάγνωση και γραφή, στην καλλιέργεια ακοής και στο χορωδιακό τραγούδι, τα οποία αποτελούν βασικά εργαλεία της φιλοσοφίας του Kodály. Θα δοθούν, επίσης, πληροφορίες για τις ανώτατες μουσικές σπουδές και τα ιδρύματα της Ουγγαρίας, στα οποία μπορεί κανείς να εξειδικευτεί στην μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση τουKodály.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε δασκάλους/καθηγητές μουσικής δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε μουσικοπαιδαγωγούς, σε φοιτητές μουσικών τμημάτων και σε σπουδαστές/αποφοίτους ωδείων που τους ενδιαφέρει η μουσική παιδαγωγική.ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΩ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΔΩ


Εριφύλη Δαμιανού-Μαρίνη

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., πτυχιούχος της Σχολής Νηπ/γών Θες/νίκης, διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θες/νίκης και διπλωματούχος του Μουσικοπαιδαγωγικού Ινστιτούτου Zoltán Kodály Ουγγαρίας (Red Diploma). Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην Ουγγαρία με καθηγητές τους Pêter Erdei, Eva Rosgonyi και Katalin Kiss. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με τους Αντώνη Κοντογεωργίου, Γιάννη Αδαμίδη, Ernst Koletschka και Doreen Rao. Από το 1992 διδάσκει ως ειδική επιστήμων στο τμήμα Μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ., ενω παράλληλα εργάζεται και ως καθηγήτρια μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εχει διακριθεί ως μαέστρος της χορωδίας κοριτσιών Παναγούδας Θες/νίκης με πολλές συναυλίες, ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επί σειρά ετών μαέστρος της Παιδικής και Μικτής χορωδίας του Ωδείου Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Από τον Φεβρουάριο του 2013 διευθύνει τη Χορωδία της Ελληνικής Ενωσης για την Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.). Ως μουσικοπαιδαγωγός παρακολούθησε πολλά σεμινάρια και επιμορφώσεις σχετικά με τις διδακτικές προσεγγίσεις των Carl Orff και J. Dalcroze. Ως ερευνήτρια συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ψυχοακουστικής (I.PS.A.) του Α.Π.Θ. καθώς και στο διατμηματικό πρόγραμμα «Music and the Brain» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και της Α-Νευρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε, επίσης, προγράμματα εξειδίκευσης που αφορούν τον συσχετισμό της μάθησης με την λειτουργία του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Εχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε Ελληνικά και ξένα Μουσικοπαιδαγωγικά περιοδικά. Ως μουσικολόγος συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στη μουσικολογική επιμέλεια προγραμμάτων συναυλιών. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών οργανώσεων όπως ESCOM, MENC, ISME, IKS.


Αγγελική Πλόκα
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Είναι αριστούχος πτυχιούχος Ανωτέρων Θεωρητικών, Ωδικής και Πιάνου του Ωδείου Κασιώλα, καθώς και αριστούχος πτυχιούχος (9.03/10) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Ως υπότροφος της Mrs. Sarolta Kodály Scholarship (ΙKS) και του Ιδρύματος Α.Ωνάση, σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στην τάξη του Péter Erdei (Diploma in Advanced Choral Conducting) και τον Ιούνιο του 2015 αναμένεται να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μουσική Παιδαγωγική (ΜΑ in Kodály Music Pedagogy) στην Liszt Academy of Music, Kodály Institute της Ουγγαρίας.Από το 2008-2013 δίδαξε προσχολική και βασική μουσική αγωγή, θεωρία της μουσικής, σολφέζ και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κασιώλα, ενώ το 2012-2013ήταν μαέστρος της χορωδίας ΜΟΥ.Σ.Α.Ι της Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Έχει λάβει μέρος σε μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια και masterclass διεύθυνσης χορωδίαςμε τους Péter Erdei, Dr. László Norbert Nemes, Lenke Igo, Dr. Árpád Tóth, Zoltán Pad, Katalin Körtvési, Zsuzsa Kontra κ.α.

Μέσα στα επόμενα σχέδιά της συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή της, μετά από επιλογή, τον Μάιο του 2015, στο Master Class Διεύθυνσης Χορωδίας που διοργανώνει η Tenso, το Ευρωπαϊκό δίκτυο επαγγελματικών χορωδιών - http://www.tensonetwork.eu.

Σε αυτό το Master Class θα έχει τη δυνατότητα να διευθύνει τις επαγγελματικές χορωδίες Cappella Amsterdam και Ηelsingin kamarikuoro, υπό την καθοδήγηση των καταξιωμένων μαέστρων, Daniel Reuss και Fredrik Malmberg.Yasmin Folini
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Είναι απόφοιτη του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας του Ωδείου Athenaeum και τελειόφοιτη της τάξης Πιάνου με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Kodály Instituteτης Liszt Academy of Music (Diploma in Kodály Course in Music Pedagogy). Με υποτροφία του ουγγρικού κράτους ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές (ΒΑ in General Music Studies with Kodály Emphasis)και τον Ιούνιο του 2015 αναμένεται να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τις σπουδές (ΜΑ in Kodály Music Pedagogy) στην Liszt Academy of Music της Ουγγαρίας.

Έχει λάβει μέρος σε αναρίθμητα masterclasses Πιάνου και Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους Péter Nagy, Ana-Maria Ciornei, Dr. Orsolya Szabó, Daniel Blumenthal, Boris Berman, Josep Colom, Manuela Gouveia, ενώ από το 2012 συνεχίζει τις σπουδές με καθηγήτρια την Anikó Novák.Σοφία Γιολδάση
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Eίναι αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Άριστα 9,32). Σπούδασε Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatorium van Amsterdam – Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας (BA in Choral Conducting) και τον Απρίλιο του 2015 αναμένεται να ολοκληρώσει και τις μεταπτυχιακές της σπουδές με έμφαση στη διδασκαλία παιδικών και νεανικών χορωδιών. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και master classes τραγουδιού, διεύθυνσης χορωδίας και ensemble singing με τους Ton Koopman, Emma Kirkby, Kaspars Putniņš, Harry van der Kamp, Theodora Pavlovich, Αντώνη Κοντογεωργίου και Κωστή Κωσταντάρα, μεταξύ άλλων. Το καλοκαίρι του 2005 συμμετείχε στο 23rd International Kodály Seminar στην Ουγγαρία (κατεύθυνση παιδαγωγικής) και εφάρμοσε τις αρχές της φιλοσοφίας του Kodály τα επόμενα χρόνια στη Nationaal Kinderkoor (Vocaal Talent Nederland) ως καθηγήτρια μουσικής και στη Nieuw Amsterdams Kinderkoorως μαέστρος των ανώτερων τμημάτων της χορωδίας κατά την περίοδο 2011-2014. Με τη Nieuw Amsterdams Kinderkoorεμφανίστηκε στους σημαντικότερους χώρους συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, κ.α.), ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση καθώς και για την Universal Music / Deutsche Grammophon, και κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Cantemus (Ουγγαρία). Ως μέλος της γυναικείας χορωδίας Nationaal Vrouwen Jeugdkoor τραγούδησε και ηχογράφησε υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήμης μαέστρων, όπως οι Ivan Fisher, Peter Dijkstra, Kaspars Putniņš, Serge Baudo, James Gaffigan. κ.ά.Για δύο χρόνιαδιηύθυνε, επίσης, τη μικτή χορωδία Arnold Schönberg Kamerkoor στο Leiden.

Έχει αποτελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς και καλείται συχνά να διευθύνει σεμινάρια, master classes και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία και Ολλανδία.