Un sì dolce morire…

Έρωτας, θάνατος, και αναγέννηση στη Βενετία  του 1536.
5 Δεκεμβρίου 2
015 // ώρα 21.00 // είσοδος 7 ευρώ


Ήταν μια ζεστή μέρα του Αυγούστου. Στην εξοχή της Τοσκάνης, η μοναδική ταβέρνα του μικρού χωριού της Chiusure είχε μόλις ανοίξει για το μεσημέρι. Ήταν η δεύτερη φορά που ένας κοινός μας φίλος μας έφερνε εκεί να γευτούμε τις απλές απολαύσεις, το φαΐ και το κρασί της τοσκανικής εξοχής. Φρέσκα σύκα, καντουτσίνι και γλυκό βινσάντο είχαν πάρει τη θέση του μεσημεριανού μας φαγητού στο τραπέζι όταν ο Paul άρχισε να κουρδίζει το αναγεννησιακό του λαούτο. Τραγουδήσαμε μερικά μαδριγάλια στη μικρή μας παρέα και σε μερικούς ντόπιους που άκουγαν σαν υπνωτισμένοι τον Πετράρχη στους γλυκούς τόνους του λαούτου και της φωνής. Στην αγκαλιά της γλυκειάς καλοκαιρινής ραστώνης ελευθερώθηκαν γάργαρα στολίδια που ανακαλούσαν μια άλλη εποχή – ή μήπως τ’ ανακαλούσε αυτή;Κάπως έτσι γεννήθηκε η συνεργασία μου με τον Paul Beier κι η ιδέα γι’ αυτήν τη συναυλία μαδριγαλιών του Verdelot, μεταγεγραμμένων απ’ τον Willaert και στολισμένων αυτοσχεδιαστικά από μένα. Ο Paul θα παίξει μουσική για σόλο λαούτο του Francesco da Milano.

Στην ποίηση των μαδριγαλιών θα γευθούμε άφθονα την έννοια του «γλυκού θανάτου» στον αναγεννησιακό έρωτα. Όπως ο έρωτας του ποιητή πεθαίνει και ξαναγεννιέται μέσα στο ίδιο ποίημα, έτσι κι αυτά τα μαδριγάλια, που γεννήθηκαν μέσ’ απ’ τον έρωτα των δημιουργών τους και αργοπέθαναν καθώς τα λαούτα για τα οποία μεταγράφηκαν άρχισαν να ξεχνιούνται, περνούν τώρα μια αναγέννηση, στην οποία εγώ κι ο Paul συμμετέχουμε όχι σαν απλοί παρατηρητές, αλλά σαν μικροί δημιουργοί.

Iάσων Μαρμαράς

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Ο Ιάσων Μαρμαράς, τραγουδιστής, τσεμπαλίστας, και μαέστρος, εμφανίζεται με την ίδια άνεση ως πιανίστας και τραγουδιστής σε μοναχικά Lieder-Abende, τραγουδιστής, ηθοποιός και χορευτής στην οπερατική σκηνή, και ως διευθυντής συνόλων δωματίου, χορωδίας και ορχήστρας από τη θέση του τσεμπαλίστα ή του μαέστρου.

Σπούδασε στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης στην Ολλανδία με τους Michael Chance, Peter Kooij και Jill Feldman στο τραγούδι, και τους Fabio Bonizzoni και Ton Koopman στο τσέμπαλο και τη διεύθυνση από το τσέμπαλο.

Ο Ιάσων είναι ιδρυτής και διευθυντής του συνόλου Os Orphicum το οποίο διευθύνει είτε παίζοντας τσέμπαλο ή όργανο, είτε τραγουδώντας. Είναι μουσικός διευθυντής του Leids Cantate Consort και μέλος του Scroll Ensemble στην Ολλανδία, ενώ τραγουδάει και παίζει συχνά με το σύνολο La Risonanza στην Ιταλία, με το Ex Silentio και περιστασιακά την Καμεράτα και το σύνολο Latinitas Nostra στην Ελλάδα.Ο Πωλ Μπάϊερ είναι απόφοιτος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μουσικής στο Λονδίνο όπου σπούδασε με την Diana Poulton.
Έχει παίξει στην Ευρώπη, τη Βόρειο και τη Νότιο Αμερική και την Αυστραλία ως σολίστ, διευθυντής του συνόλου Galatea, ως μέλος διαφόρων συνόλων και ως συνοδός στο μπάσσο κοντίνουο σε ορχηστρικές και οπερατικές παραγωγές. Το σολιστικό ρεπερτόριό του στο λαούτο εκτείνεται απ’ την ιταλική αναγέννηση μέχρι τη μουσική του Bach και του Weiss. Ιδρυτής και διευθυντής της Galatea, έχει συνεργαστεί με τα σύνολα Aglaia, Aurora, La Cetra, Ensemble Concerto, Nova Ars Cantandi, Pacific Baroque, La Risonanza, κ.ά.

Οι 13 σολιστικοί του δίσκοι και 5 δίσκοι ως διευθυντή της Galatea έχουν αναγνωριστεί με πολλά βραβεία όπως “Disque du Mois” (Répertoire), 5 Diapason, 5 αστέρες (Goldberg), “La Scelta” (Amadeus), κ.ά.

Από το 1981 ο Πωλ διδάσκει λαούτο, μπάσσο κοντίνουο και μουσική δωματίου στις Scuole Civiche του Μιλάνου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Italian Lute Society, και consulting editor του περιοδικού Lute Society of America.