Εργαστήριο ιστορικά τεκμηριωμένης ερμηνείας

Το βιολί και τα νυκτά έγχορδα τον 17ο και 18ο αιώνα
Εισηγητές: Σίμος Παπάνας (βιολί), Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα)

23 & 24 Φεβρουαρίου 2013 // 12 ώρες 
Ωράριο: 10:00 – 13:00 & 16.00 - 19.00
Eγγραφές: μέχρι 21 Φεβρουαρίου 2013
Κόστος: Ενεργή συμμετοχή: €80 // Aκροατές: €50


Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα υπήρξε ένα ισχυρό κίνημα για την αναβίωση της παλαιάς μουσικής το οποίο στηρίχθηκε σε δύο βασικές αρχές:

·      στην εκτέλεση με τα όργανα για τα οποία ήταν γραμμένη αυτή η μουσική και

·      στην έρευνα και κατανόηση των πρωτογενών πηγών, της σύγχρονης αισθητικής και των τεχνικών εκτέλεσης των παλαιών οργάνων.

Η εφαρμογή των αρχών αυτών είχε ως αποτέλεσμα εκτελέσεις —όχι «αυθεντικές» όπως αρχικά είχαν χαρακτηριστεί, αλλά «ιστορικά τεκμηριωμένες»— μέσω των οποίων ο χαρακτήρας της μουσικής μπορεί να αποδοθεί πιο παραστατικά. Με βάση αυτές τις αρχές θα προσπαθήσουμε, μέσω ομιλιών-παρουσιάσεων και πρακτικών μαθημάτων, να εισάγουμε τους συμμετέχοντες σε μία σύγχρονη προσέγγιση της παλαιάς (και όχι μόνο) μουσικής η οποία συνδυάζει μουσική πράξη και έρευνα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε βιολιστές, κιθαριστές και σπουδαστές και φοιτητές μουσικής που ενδιαφέρονται για την παλαιά μουσική ή την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία γενικότερα. Οι συμμετέχοντες μπορούν είτε να παρακολουθήσουν ως απλοί ακροατές, είτε να συμμετάσχουν ενεργά ερμηνεύοντας ένα ή περισσότερα έργα της περιόδου της θεματικής. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ερευνητική διάσταση του εργαστηρίου, καλό θα ήταν, οι ενεργοί συμμετέχοντες να ενημερώσουν τους εισηγητές για τα έργα που προτίθενται να παρουσιάσουν. Αν χρειάζεται, οι εισηγητές μπορούν να προτείνουν έργα στους συμμετέχοντες (επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με συναυλία των εισηγητών με έργα D. Castello, J.H. Kapsberger, Η. Biber, A. Corelli, A. Vivaldi κ.ά. (είσοδος ελεύθερη για τους συμμετέχοντες)

Ομιλίες - παρουσιάσεις:

Θεόδωρος Κίτσος: «Ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία; Ε, και;»
Θεόδωρος Κίτσος: «Τα όργανα της οικογένειας του λαούτου»
Σίμος Παπάνας: «Η προσέγγιση του μπαρόκ βιολιού από έναν σύγχρονο βιολιστή»
Θεόδωρος Κίτσος: «Εκδόσεις παλαιάς μουσικής... Τι να διαλέξω;»

Μαθήματα:

Σίμος Παπάνας: βιολί
Θεόδωρος Κίτσος: νυκτά έγχορδα (λαούτο, θεόρβη, κιθάρα)Σίμος Παπάνας


Ο Σίμος Παπάνας σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στα πανεπιστήμια Oberlin και Yale των Η.Π.Α. Καθηγητές του υπήρξαν οι P. Arnaoudov, Στ. Καφαντάρης, Τ. Gabora και E. Friedman στο βιολί, η Μ. Mc Donald στο μπαρόκ βιολί και
ο Χ. Σαμαράς στη σύνθεση. Έχει πάρει βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Bach του Σαν Φρανσίσκο για μπαρόκ βιολί.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Μπολσόι, τη Συμφωνική του Μονάχου, τη Συμφωνική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Φιλαρμονική της Σόφιας, τους Σολίστ της Σόφιας, την Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας κ.ά. Έργα του έχουν εκτελεστεί από τις δύο Ελληνικές Κρατικές Ορχήστρες, το Νέο Ελληνικό Κουαρτεέτο και σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μουσική του για θέατρο έχει παιχτεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ (Τόκυο, Τεχεράνη, Νέα Υόρκη, Σηάτλ κ.λπ.), ενώ έργα του έχουν γραφτεί κατά παραγγελίαν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Maryland. Έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες BIS και Centaur.

Από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


Θεόδωρος Κίτσος

Ο Θεόδωρος Κίτσος φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου σπουδάζοντας παράλληλα κιθάρα (πτυχίο και δίπλωμα με τους Π. Ιωάννου και Κ. Γρηγορέα αντίστοιχα). Στη συνέχεια μετέβη στην Αγγλία για να ειδικευτεί στην ερμηνεία παλαιάς μουσικής μελετώντας ιστορικά νυκτά έγχορδα (λαούτο, θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα) με την E. Kenny. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Μιχελή απέκτησε μεταπτυχιακή ειδίκευση από το Πανεπιστήμιο του York. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση και το Πανεπιστήμιο του York και αναγορεύθηκε διδάκτορας το 2005.

Δίνει τακτικά διαλέξεις και ομιλίες ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά The Lute, Χρονικά Αισθητικής και Μουσικός Λόγος και σε διάφορους συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Κροατία και τη Βουλγαρία με διάφορα σύνολα (Yorkshire Baroque Soloists, Latinitas nostra, Καμεράτα, Réjouissance, KOΘ, KOA, Ex silentio κ.ά) και σολίστ όπως οι Romina Basso, James Bowman, Max Emanuel Cencic, Robin Blaze και Fabio Biondi.

Είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.