Κινητική έρευνα ως μέσο τεχνικής και αυτοσχεδιασμού

Σύγχρονος Χορός

Εισηγήτρια: Μίνα Ανανιάδου
Ωράριο: Κάθε Tετάρτη, 16.30 - 18.30Το εργαστήρι θα ακολουθήσει μια κινητική έρευνα μέσω της εξερεύνησης των φυσικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος, με σκοπό να του επιτρέψουμε να κινηθεί με έναν τρόπο λειτουργικό και οργανικό, μελετώντας και εκπαιδεύοντάς το ώστε να αποτελέσει το ίδιο έναν χώρο ευμετάβλητο και διαθέσιμο μέσα στον υπάρχοντα χώρο . 

Βασικός σκοπός τους εργαστηρίου είναι, μέσω της επέκτασης των δυνατοτήτων και της τεχνικής που ήδη έχουμε, να τροφοδοτήσουμε την κινητική δημιουργία μέσω του αυτοσχεδιασμού και να εκφράσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία και ευχαρίστηση τον προσωπικό μας χορό .  

Θα μας απασχολήσει πώς αναπτύσσουμε και εναλλάσσουμε διαφορετικές ποιότητες, πώς η ενεργή φυσιολογία του σώματος δημιουργεί τη δική της ποιητική στο χώρο, πώς διαμορφώνουμε μια βαθύτερη σωματική συνείδηση, τέλος πώς φροντίζουμε τον συλλογικό παλμό στο χώρο μέσω της αλληλοσυσχέτισης.  


Ως βασική διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί ο αυτοσχεδιασμός μέσα από  απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας την παρατήρηση, τη φαντασία, τον πειραματισμό, τον καθοδηγούμενο οραματισμό, τη δυναμική αλληλεπίδραση του σώματος με τα άλλα σώματα στο χώρο. 

Συγκεκριμένα:

Αρχικά θα προετοιμάσουμε το σώμα με έναν τρόπο λειτουργικό και αποτελεσματικό και θα μελετήσουμε τις φυσιολογικές του δυνατότητες (διαθέσιμη σκελετική δομή, υποστηρικτική μυϊκή δομή, ενεργοποίηση νευρικού συστήματος μέσω της αφής, αντίστασης και της αντίληψης), τις διαφορετικές ποιότητες καθώς και τις φυσικές λειτουργίες (πτώση/βάρος, άξονες, στήριξη, στρέψη , παλμός, ταλάντωση, αιώρηση, οδηγημένη κίνηση) μέσα από την εναλλαγή των διαφορετικών παραμέτρων της κίνησης (τάση, μέγεθος, επίπεδα, ταχύτητα).


Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα ενδιαφερθούμε για το χώρο, το χρόνο, τη συλλογική δυναμική, πώς αποφασίζουμε να συσχετιστούμε, πώς χτίζουμε μια συλλογική μουσικότητα, πώς ακολουθούμε την κοινή παρόρμηση, πώς αφουγκραζόμαστε τι χρειάζεται ο κοινός χώρος και η ομάδα μέσω του ενστίκτου, της ενσυναίσθησης, της αλληλομάθησης, της παρατήρησης, της απόφασης και του σεβασμού των αναγκών και τέλος μέσω της επαφή που σταδιακά αποκτούμε με τον πυρήνα μας και που αναπτύσσουμε με το σύνολο.


Το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εξερευνήσει ατομικά και συλλογικά την κίνηση και έχει μια εμπειρία ήδη με την κίνηση και το σώμα (μέσω πχ άσκησης, χορού, σωματικής πρακτικής, θεάτρου)

Επίπεδο: ανοικτό 

Πότε:

Έναρξη πρώτου κύκλου 1/11- 6 /12 
Κάθε Τετάρτη 16:30-18:30 
πρώτο μάθημα γνωριμίας: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου   


Πληροφορίες : /δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
και 6945393643

FB event: https://www.facebook.com/events/706274446248285/?context=create&previousaction=create&ref=46&sid_create=305374625&action_history= 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩΗ Μίνα Ανανιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Το 2012 ολοκλήρωσε το Modem Atelier Program (Scenario Pub.bli.co. International Choreographic Center –Sicily), ένα 3ετές επαγγελματικό πρόγραμμα χορού στην Κατάνια δίπλα στην ομάδα χορού Compagnia Zappala Danza. Έχει επίσης ολοκληρώσει σπουδές στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών με μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Έχει χορέψει σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο για τους εξής χορογράφους:

Σύνδεσμο Χορού (Μαρία Κολιοπούλου, Ιρις Καραγιάν, Κατερίνα Σκιαδά, Μαριέλα Νέστορα, Βάσω Γιαννακοπούλου), Κωνσταντίνο Γεράρδο (Χοροθέατρο ΚΘΒΕ), Μαριέλα Νέστορα(Yelp Dance co), Στέλλα Φωτιάδη (Still Pilgrim Paradox), Petranura dance coD-Crean DanzaGiovanni ScarcellaHelge Letοnja (Steptext dance co), Jan BreznaLoris Petrillo και Michal Mualem & Gianalberto de Filippis.

Aποτέλεσε μέλος τους Χοροθεάτρου ΚΘΒΕ (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2015)

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Ελλαδα, Ισπανια, Ιταλια, Βελγιο και Γερμανια με τους: Julien Hamilton, Judith Sanchez Ruiz (Trisha Brown), Sara Cerneaux (Akram Khan repertory), Jose Agudo, Les SlovaksJos Baker (Peeping Tom), Sita OstheimerHofesh Sechter dance companyKirsty SimpsonTomas HauertRob Hyden(Ultima Vez), Germain JaureguiLaly Aiguade, Λίντα Καπετανέα, Joseph Frucek Ted StofferKitt JohnsonFrancesco ScavettaMilan & Zuna KozanekMichal Mualem(Sasha Waltz), Helge LetonjaSalva Sanchis(Rosas), Νίνα Δίπλα, Laura Arís/Jorge JáureguiEdivaldo,Maya LipskerStela ZanouSoniaRodriquezOlga AlvarezGiovanni Scarcella (ex ultima vez), James Finnemοre (cia Hofesh Sechter), Lisi Estaras & Nicolas Vladyslav(Les Ballets CdelaB), Michael Klien.

Από το 2012 δημιουργεί και ερμηνεύει δικές της παραστάσεις σε συνεργασία με άλλους χορευτές και μουσικούς σε Ιταλία (Σικελία), Ισπανία (Καταλονία) και Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). 

Χορογραφίες: «Σώμα, Να Ένα Μήλο» (ΜΙΜ festival Αθήνα 2015), «ΜΕΤΑ-» (Βαρκελώνη 2014), «Otro Lugar» (Βαρκελώνη 2013) ως αποτέλεσμα ενός 4μηνου ερευνητικού προγράμματος καλλιτεχνικής στέγης, «Motherland» (Κατάνια  2012),  «Winter Seeds» (Κατάνια 2011)

Προτζεκτ αυτοσχεδιασμού: «Lakay» (Benaki Athens Photo Festival 2016-Performance festival), "Time I Tone Project" (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης),  "Ippokampos" (Promenade 50α Δημήτρια- AVDP 2015),  «Propuesta II» (Βαρκελώνη 2013), 

Πέραν του χορού, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα μη-τυπικής μάθησης σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα για παιδιά και νέους.

Τέλος παραδίδει μαθήματα σύγχρονου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και στο παρελθόν Βαρκελώνη.  Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 συνεργάστηκε με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ παραδίδοντας σεμιναριακό κύκλο με τίτλο «Χορός και Εικαστικές Τέχνες».  

Επικοινωνία:  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τ: +30 6945393643
Fb:https://www.facebook.com/OtroLugarDanza
Vimeo:https://vimeo.com/106925760 (show reel) 
https://vimeo.com/180782085 (impro) 
Vimeo page: https://vimeo.com/ananiadoumina