Απογευματινή συναυλία: GISWIL by Composer's Impro Collective

Christoph Blum - φλάουτο του Πάνα / Νίκος Γαλενιανός - προετοιμασμένο πιάνο / Σταμάτης Πασόπουλος - μπαγιάν

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 // ώρα 18.00 // είσοδος €7

Οι Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν), Νίκος Γαλενιανός (προετοιμασμένο πιάνο) και ο Ελβετός Christoph Blum (panflute) από το 2015, ενόσω δέμεναν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, σχημάτισαν το γκρουπ «Composers' Impro Collective». Πρόκειται για τη συνθήκη κατά την οποία τρεις συνθέτες, έμπειροι στο όργανό τους, χρησιμοποιούν τον (κατά κανόνα ανεξέλεγκτο) ελεύθερο ακουστικό και ηλεκτρονικό αυτοσχεδιασμό και αναζητούν τις βαθύτερες μουσικές τους καταβολές, μέσα σε φόρμες που πλάθονται ανά πάσα στιγμή. Tο project “GISWIL” φέρνει την ελβετική μουσική παράδοση των Άλπεων δίπλα στα ηχοχρώματα του βορειοελλαδικού χώρου, με αποτέλεσμα απροσδόκητο για τους ακροατές αλλά και τους ίδιους τους εκτελεστές.

video: https://goo.gl/NBn4zj

 

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση θα γίνεται το αργότερο μέχρι ένα 24άωρο πριν τη διεξαγωγή και μόνο μέσω της ιστοσελίδας online.
Christoph Blum
 


Ο συνθέτης Christoph Blum γεννήθηκε στο Obwalden της Ελβετίας το 1990 και σπούδασε σύνθεση και κλασσικό panflute στη Λουκέρνη και στο Ρότερνταμ. Έχει πραγματοποιήσει μια καλλιτεχνική έρευνα όσον αφορά τη σχέση τoυ panflute με τη συνθετική φαντασία. Συνθέσεις του έχουν εκτελεστεί από το Θέατρο της Λουκέρνης, το Ensemble Focus, το Residentie Orkest της Χάγης και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λουκέρνης. Τα κομμάτια του είναι συχνά μικρής διάρκειας, αλλά αποτελούνται από ένα κίνητρο, σφιχτά γεμάτο, που ωθείται από μια ανήσυχη χειρονομία. Ενδιαφέρεται επίσης για το όριο μεταξύ της συναυλίας, του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών. Ως panflutist, εστιάζει κυρίως στη λαϊκή μουσική, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη σύγχρονη μουσική. Προσπαθεί να απελευθερώσει το panflute από την μονόπλευρη εικόνα τoυ και να μεταφέρει την πολύπλευρη φύση αυτού του οργάνου. Επιπλέον, η ενασχόλησή του με την τοπική μουσική κουλτούρα είναι σημαντική γι 'αυτόν, γι' αυτό συνέθεσε μουσική για διάφορα ερασιτεχνικά θέατρα συμμετέχοντας επίσης και ο ίδιος ως ηθοποιός. Ασχολήθηκε με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ίδρυσε την ομάδα θεάτρου YouTheater Obwalden και διδάσκει panflute σε διάφορες μουσικές σχολές.

https://soundcloud.com/user-22548084


Σταμάτης Πασόπουλος

Ο Σταμάτης Πασόπουλος γεννήθηκε το 1986 στις Σέρρες, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ακκορντεόν και βυζαντινής μουσικής, ενώ τα ερεθίσματα της μουσικής παράδοσης της περιοχής οδήγησαν στην εξερεύνηση διαφόρων παραδοσιακών οργάνων και του χορού. Σπούδασε, στο Τμήμα Μουσικής Επίστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ακκορντεόν κονσέρτου (ταξη Κωνσταντίνου Ράπτη) και σύνθεση (τάξη Ηλία Παπαδόπουλου), όπου και ειδικεύτηκε στη μελέτη και έρευνα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ροττερνταμ (Codarts) στο αντiκείμενο της σύνθεσης με τους Robin de Raaff και René Uijlenhuit. Στα πλαίσια αυτού, ξεκίνησε την έρευνά του για τρόπους προσέγγισης της ελληνικής μουσικής παράδοσης μέσω της σύγχρονης τέχνης και αποκωδικοποιώντας κοινά δομικά και λειτουργικά στοιχεία των δύο αυτών φαινομενικά «αντίθετων» μουσικών κόσμων. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο ανήκει και ο αυτοσχεδιασμός (ακουστικός και ηλεκτρονικός) το οποίο αποτελεί βασικό του στοιχείο ως εκτελεστής


https://soundcloud.com/stpasopoulos


Nίκος Γαλενιανός

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1985, όπου έλαβε πτυχία στο κλασικό πιάνο, στα ανώτερα θεωρητικά και στη Νομική. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με την ομάδα όπερας δρόμου, «Oper(O)», με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κλπ. Έργα του στην Ελλάδα έχουν παρουσιαστεί σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Athens Tedx Academy 2012, σε θέατρα όπως το θέατρο Πόρτα, θέατρο Τέχνης κλπ. Μεταξύ 2013-2017 σπούδασε σύνθεση και αποφοίτησε από την κλασική μουσική ακαδημία του Ρότερνταμ (Codarts). Μεταξύ άλλων, το 2014 του ανατέθηκε να συνθέσει για το ensemble σύγχρονης κλασικής μουσικής ”Doelen ensemble” με έδρα το Ρότερνταμ, για το φεστιβάλ Gaudeamus Muziekweek της Ουτρέχτης τον Σεπτέμβριο του 2017, για την 5η επέτειο του οργανισμού ”Classical Young Masters”, σε συνεργασία με το ”European Union of Music Competitions for Youth” τον Δεκέμβριο του 2017 κλπ. Στην ενασχόλησή του με την ιδέα της «φυσικής μουσικής χειρονομίας», προσεγγίζει το ζήτημα μέσω μη Δυτικών μουσικών παραδόσεων, υιοθετώντας την έρευνα εξω-μουσικών πεδίων και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό ως κεντρικούς άξονες.
http://nikosgalenianos.com