theSEED

Σεμινάριο χορού/αυτοσχεδιασμού & τεχνικής Alexander με ζωντανή μουσική
Γεωργία Παίζη & Θοδωρής Ζιάρκας

Ημερομηνίες και ώρες εργαστηρίου:
ΣΑΒΒΑΤΟ & KYΡIAKH 11-12 MAIOY
Σ 17.00 - 21.00
Κ 12.00 - 16.00

Το project SEEd αποτελεί μια πρακτική αυτοσχεδιασμού που χαρτογραφείται μέσα από τη σχέση της κίνησης με τη μουσική, με τεχνικό υπόβαθρο τη μέθοδο Alexander. Η Γεωργία και ο Θοδωρής διδάσκουν μαζί στα πλαίσια του SEEd από το 2015, με βάση το Λονδίνο Από το 2015, το SEEd υποστηρίζεται από το Chisenhale Dance Space (Λονδίνο). Εκδοχές του έχουν διδαχθεί στο Μουσικό Χωριό, το Tsak Bam Festival, το ΑΒΓΟ, το DOCK11 (Βερολίνο), ενώ φέτος συμπεριλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Tanz Fabrik (Βερολίνο) και στο διεθνές φεστιβάλ χορού Akropoditi DanceFest (Σύρος).

Τα υλικά του εργαστηρίου εμπνέονται από την ποιητική κυριολεξία της ανθρώπινης ανατομίας, τη φυσιολογία των φυτών, τα μοτίβα της φύσης, τις τροχές των πλανητών… Τα εργαλεία του εργαστηρίου έχουν την καταγωγή τους στη μέθοδο Alexander (και οι δύο διδάσκοντες είναι πιστοποιημένοι δάσκαλοι), τις τεχνικές Somatics, τη Βιωματική Ανατομία, καθώς και στην κληρονομία του Judson Church.

Προφορικές οδηγίες, ήπιες χειρονομίες, ποιητικές/μεταφορικές εικόνες, αντικείμενα, ανατομικά μοντέλα, ζωντανή μουσική, scores - το μάθημα αποτελείται από ενότητες ομαδικού αυτοσχεδιασμού που αρθρώνονται σε πραγματικό χρόνο, ασκήσεις hands-on σε ζευγάρια, μικρές ατομικές συνεδρίες, καθώς και ενότητες στιγμιαίας σύνθεσης (ατομικά, ομαδικά και σε ντουέτα) που ονομάζουμε responsive choreography scores, και που διερευνούν την κοινή εμπειρία της ακρόασης.

Σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε τον αυτοσχεδιασμό ως γυμνή τεχνική, με στόχο τη σύνδεση των δημιουργικών και τεχνικών διαδικασιών που αφορούν την ανάδυση της κίνησης/του χορού.

Η μέθοδος Alexander αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο του χορευτή και κάθε είδους performer. Συμβάλλει στην κατανόηση της μυοσκελετικής μηχανικής και της κινητικής μας ρουτίνας, καλλιεργεί την κιναισθητική νοημοσύνη και προσφέρει ισορροπία, συντονισμό και ευκολία στη στάση και την κίνηση. Οι κινητικές συνήθειες που αναπτύσσουμε εξαιτίας της εκπαίδευσης και της εργασίας μας, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους σωματοποιούμε ασυνείδητα τα συναισθήματά μας, παρεμβαίνουν στην οργανική ισορροπία του σώματος, περιορίζοντας τις δυνατότητές μας, φέρνοντας πόνο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ιδιοσυγκρασιακών νοσημάτων. Με την ανάκτηση αυτής της οργανικής ισορροπίας, η μέθοδος Alexander συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης, της υγείας και της φυσικής και ψυχοσωματικής μας κατάστασης. Η Ida P. Rolf (Rolfing), ο Moshe Feldenkrais (Feldenkrais Method), η Joan Skinner (Skinner Releasing Technique), η Trisha Brown, η Gill Clarke, και η Pauline Oliveros (Deep Listening), είναι κάποιοι από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς του χορού, της μουσικής και της κίνησης που αναφέρουν τη συμβολή της μεθόδου Alexander στην πρακτική τους.

ΜΕΙΚΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Το σεμινάριο απευθύνεται και σε επαγγελματίες και σπουδαστές χορευτές, μουσικούς, και performers, αλλά και σε έμπειρους ερασιτέχνες, καθώς η φύση της τεχνικής είναι τέτοια που επιτρέπει στον καθένα να εμβαθύνει και να καλλιεργήσει την πρακτική του από το δικό του σημείο εκκίνησης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, η Γεωργία και ο Θοδωρής θα διδάσκουν Alexander και ατομικά, κατόπιν ραντεβού.


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΩ


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ
6909853355
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://www.georgiapaizi.com/seed-tch


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Γεωργία Παΐζη (www.georgiapaizi.com) είναι χορεύτρια και δασκάλα της μεθόδου Alexander. Σπούδασε χορό με το Independent Dance (MA Creative Practice - Dance Professional Practice, Υποτροφία Gill Clarke, Βραβείο Trinity Laban Dance Award) στο Trinity Laban Concervatoire of Music and Dance στο Λονδίνο, όπου μελέτησε ανατομία & φυσιολογία (College of Cranial-Sacral Therapy) και εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Alexander (mSTAT, LCATT), καθώς και θέατρο (ΒΑ Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και θεωρία του χώρου (ΜΑ, Σχεδιασμός του Χώρου, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) στην Ελλάδα. Ερευνά και ασκεί τις μεθόδους somatics, καθώς και την κληρονομιά του Judson Church και το μεταμοντέρνο στο χορό από το 2005 (Skinner Releasing Technique, BMC, AM, CI, instant composition κ.ά. με περισσότερους από 60 διακεκριμένους δασκάλους σε Ευρώπη & ΝΥ). Η εκπαιδευτική της δραστηριότητα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: τη σωματική εκπαίδευση του ηθοποιού, και την εφαρμογή της μεθόδου Alexander ως τεχνικό υπόβαθρο στον αυτοσχεδιασμό στον σύγχρονο χορό. Διδάσκει σταθερά και σεμιναριακά: Σχολή Θεάτρου ΔΗΛΟΣ (από το 2017), Σχολή Χορού Άννας Πέτροβα (2017), Ωδείο Φίλιππος Νάκας (2018), Μουσικό Χωριό 2018, ΑΒΓΟ του Μουσικού Χωριού (2018, 2019), Chisenhale Dance Space (Λονδίνο, από το 2015), DOCK11 (Βερολίνο, 2018), Tanzfabrik (Βερολίνο, 2019), Akropoditi DanceFest 2019, Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2019.

Ο Θοδωρής Ζιάρκας (www.thodorisziarkas.co.uk) είναι μουσικός και συνθέτης από τη Ρόδο, που και εργάζεται στο Λονδίνο. Μεγαλώνοντας με τους ήχους της ελληνικής λαϊκής μουσικής και παίζοντας κυρίως τοπικά όργανα όπως η λύρα και η τσαμπούνα, εξελίχθηκε μέσα από τον πειραματισμό, καταλήγοντας στο κοντραμπάσο. Είναι ιδρυτικό μέλος των Valia Calda, ενώ εμφανίζεται τακτικά με τους London Improvisers Orchestra, Bonnendis, COT, Εsquivo, Amaraterra, το τρίο με τους αυτοσχεδιαστές Τάσο Στάμου & Στέφανο Χυτήρη. Έχει συνεργαστεί μια μεγάλη φάσμα καλλιτεχνών (J. Kjær, J. Allsopp, B. Wang, A. Bohman, O. Brice, A. Homler, T. Giles, E. Litany, Α. Πολυζωγόπουλος, Μ. Πάππος, Μ. Κουλουμής, Μ. Αχαλινωτόπουλος κ.ά.) Είναι δάσκαλος της τεχνικής Αλεξάντερ.