Ρεμπέτικο του μεσοπολέμου


Εργαστήριο μουσικής θεωρίας και πράξης για τα μακάμια και τους λαϊκούς δρόμους
Εισηγητής: Ευγένιος Βούλγαρης

16 - 17 Μαρτίου 2013 // 12 ώρες 
Ωράριο: Σάββατο // Κυριακή 11.00 - 14.00 & 16.00 - 19.00  
Eγγραφές: μέχρι 11 Μαρτίου 2013
Κόστος: €80Στη µουσική πράξη αυτού που ευρέως ονοµάζουµε λαϊκή και παραδοσιακή µουσική, όροι  - όπως τα µακάµ και οι λαϊκοί δρόµοι -χρησιµοποιούνται ως κώδικες επικοινωνίας µε απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της ερµηνευτικής ικανότητας, αλλά και της ικανότητας αυτοσχεδιασµού - ταξίµι - .

Στο εργαστήριο αυτό θα καταπιαστούµε µε τη γενική παρουσίαση των κωδίκων αυτών, τη σχέση τους, και τη σύνδεσή τους µε τη µουσική  πράξη του προπολεµικού αστικού λαϊκού τραγουδιού, γνωστού ως προπολεµικό ρεµπέτικο.  

Το εργαστήριο απευθύνεται σε µουσικούς που ασχολούνται µε λαϊκά και παραδοσιακά όργανα, αλλά και σε όσους έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον για τις ανατολικές µουσικές παραδόσεις. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από διαδραστικό εργαστήριο µε µουσικά όργανα  όσων συµµετέχουν, συµπεριλαµβανοµένου και αυτού της φωνής…


 
 

Ευγένιος Βούλγαρης
www.facebook.com/voulgaris.evgenios

Η μουσική του ενασχόληση ξεκίνησε με σπουδές στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν με την απόκτηση του αντίστοιχου Διπλώματος. Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με το ούτι και την παραδοσιακή μουσική μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη, ενώ κοντά στον Fahrettin Cimenli παρακολουθεί μαθήματα στο yayli tanbur, την ερμηνεία των μακάμ, και τον αυτοσχεδιασμό με συχνές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη από το 2001. Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των καλοκαιρινών σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι έχει εστιάσει στη μελέτη της αφγάνικης και πέρσικης μουσικής. 

΄Εχει πραγματοποιήσει συνεργασίες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με ένα μεγάλο αριθμό μουσικών δημιουργών. Ανάμεσά τους οι: Ross Daly, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Κηπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νότης Μαυρουδής. Από το 1995  συνεργάζεται με την Ορχήστρα των Χρωμάτων παίζοντας μαντολίνο και μπουζούκι, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συμπράξει με την Καμεράτα και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η ενασχόλησή του με τη διδασκαλία αποτελεί σημαντική συνισταμένη της μουσικής του παρουσίας. Στη διδακτική του εμπειρία συμπεριλαμβάνονται η Σχολή Ελληνικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, τα Μουσικά Σχολεία του Βαρθολομιού και της Πάτρας, καθώς και η συνεργασία του με τους καλοκαιρινούς κύκλους σεμιναρίων του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος», και του «Μουσικού Χωριού», καθώς και  το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Άρτα. Το  2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto (με την επιμέλεια του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής) το βιβλίο του (σε συνεργασία με τον Βασίλη Βανταράκη) με τίτλο Το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι του Μεσοπολέμου: Σμυρναίικα και Πειραιώτικα Ρεμπέτικα.

Στην προσωπική του δισκογραφία συμπεριλαμβάνονται τα Ταξίδια» (σε συνεργασία με την ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη) και το «Το Μήνυμα του Πρίγκιπα» (σε σύμπραξη με το Χρήστο Γαλανόπουλο). Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει τη μελοποίηση μέρους των Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ,  και μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις: «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου», «Η Σταχομαζώχτρα», «Η Γυναίκα της Ζάκυνθoς», (Ιόνιο Θέατρο),  «Τέλος του Παιχνιδιού» και «Πάπισσα Ιωάννα» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας). Εξάλλου σε συνεργασία με τους Δημ. Μυστακίδη, Απ. Τσαρδάκα και Θεοδώρα Αθανασίου έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει το cd με τίτλο «Αψιλίες».