«Συναίρεση» - Άρτεμις Βαβάτσικα & Θωμάς Μελετέας duet


οργανική μουσική και αυτοσχεδιασμοί για ούτι και ακορντεόν
 

Σάββατο 6 Απριλίου 2019
είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά


Άρτεμις Βαβάτσικα - bayan
Θωμάς Μελετέας - ούτι


Το νεοσύστατο ντουέτο θα αναζητήσει μέσω της συναίρεσης ανατολικού και δυτικού ήχου πώς δύο όργανα με εντελώς διαφορετικές καταβολές και ηχοχρώματα μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και διάφωνα. Πρωτότυπες συνθέσεις, στοιχεία Nuevo tango, επιρροές της τζαζ, δένονται σε ένα ενιαίο έργο που προέκυψε «κατά λάθος» με την ηχητική συνομιλία των δύο μουσικών.
ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση θα γίνεται το αργότερο μέχρι ένα 24άωρο πριν τη διεξαγωγή και μόνο μέσω της ιστοσελίδας online.


Ο Θωμάς Μελετέας γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην αστροφυσική και τη φιλοσοφία της επιστήμης. Tα πρώτα του μουσικά βήματα θα γίνουν σε ηλικία τεσσάρων ετών, σπουδάζοντας κλασσικό πιάνο με την Olga Topalova για 11 χρόνια.


Από το 2011 δραστηριοποιείται συνθετικά, δισκογραφικά και συναυλιακά ως μέλος διάφορων σχημάτων της αθηναϊκής σκηνής, παίζοντας progressive rock, post-punk και post-rock. Παράλληλα, ερμηνεύει το ρεμπέτικο τραγούδι με κιθάρα, μπουζούκι και ούτι σε διάφορους χώρους της Αθήνας.


Από το 2016 επικεντρώνεται σταδιακά στο ούτι και καταπιάνεται με τη γλώσσα της τροπικής μουσικής της ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας τη συχνά σαν εργαλείο σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού. Μαθητεύει στη θεωρία τούρκικου maqam πλάι στον Αχιλλέα Τίγκα (2017-2019), στο ούτι με τον Ταξιάρχη Γεωργούλη (2016), καθώς και στη σύνθεση με τον Efren Lopez (2017) και τον Dine Doneff (2018).

Ως ουτίστας συνεργάζεται σε διάφορα σχήματα με καλλιτέχνες λαϊκής, παραδοσιακής, σύγχρονης, αυτοσχεδιαζόμενης, jazz και modal μουσικής, παρουσιάζοντας είτε προσωπικές και σύγχρονες συνθέσεις ή ερμηνεύοντας λαϊκό ρεπερτόριο. Το 2018 σχηματίζει το Thomas Meleteas Trio, σχήμα το οποίο δίνει έμφαση στην ερμηνεία των συνθέσεών του για ούτι.


Η Άρτεμις Βαβάτσικα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να σπουδάζει ακορντεόν σε μικρή ηλικία κοντά στον πατέρα της, Ηρακλή Βαβάτσικα, και μαθήτευσε με τις Yasmina Dimitrievic και Larysha Zhychareva στο ωδείο Athenaeum έως το 2012, οπότε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της (δίπλωμα στο Ακορντεόν Κοντσέρτου). Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με ειδίκευση στο ακορντεόν στην τάξη του Κωνσταντίνου Ράπτη από όπου και αποφοίτησε το 2018. Κατά την διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε και βραβεύτηκε σε εσωτερικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ερμηνείας.

Έχει συμμετάσχει σολιστικά και ως μέλος συνόλου σε φεστιβάλ και διοργανώσεις (Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, Φεστιβάλ Άνδρου, Φεστιβάλ Nostos) και έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους της Ελλάδας. Έχει συμπράξει με την Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πα. Μακεδονίας, την Sofia Sinfonietta και το Ergon Ensemble για την ερμηνεία σύγχρονων έργων Ελλήνων συνθετών. Έχει ερμηνεύσει έργα των Στέφανου Κεμανετζή, Αποστόλη Κουτσογιάννη, Μυρτώς Νιζάμη, Κώστα Τσούγκρα, Φίλιππου Τσαλαχούρη και Τάσου Ρωσόπουλου.

Από το 2016 δραστηριοποιείται στο θέατρο και έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Την σαιζόν 2018-19 συνεργάστηκε με την Σοφία Σπυράτου και τον Νίκο Κυπουργό για την παιδική παράσταση «Η Παναγία των Παρισίων» ως μουσικός επί σκηνής.

Διδάσκει ακορντεόν και μουσική από το 2013.