THALASSA - De la mer à la mère

Ξανθούλα Ντακοβάνου - φωνή, ngoni (αφρικάνικη άρπα), σαντούρι, μπεντίρ
Σόλης Μπαρκή - Frame drums, hang, οcean drum, kalimba, νταούλι, dijiridoo, singing bowls


Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 // ώρα 21.00 // είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

« Ωκεάνειο » χαρακτήρισε ο Freud το αίσθημα επιστροφής στη μήτρα, στο άπειρο, στην αίσθηση της θάλασσας. Θάλασσα, και μητέρα. Μπορεί να δώσει ζωή, να αγκαλιάσει, να χαϊδέψει όπως και να θυμώσει, να πνίξει κι εν τέλει, να πάρει την ίδια ζωή που έδωσε. Σε αυτή την αίσθηση της θάλασσας θα ταξιδέψουμε...

Σε αυτή τη συνεργασία η Ξανθούλα Ντακοβάνου κι ο Σόλης Μπαρκή εξερευνούν μουσικά την αίσθηση της θάλασσας, τόσο τις στιγμές της γαλήνης όσο και της άγριας θαλασσοταραχής. Στο ρεπερτόριο ακούμε τραγούδια και μουσικά σχήματα από ελληνικές παραδοσιακές μουσικές αλλά και σεφαραδίτικες ισπανόφωνες και γαλλόφωνες παραδόσεις της Μεσογείου, που αγκαλιάζουν τις ρίζες και τις μουσικές αναζητήσεις των δύο καλλιτεχνών. Τα όργανα και τα ηχοχρώματα που ακούγονται, από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις του κόσμου, πλαισιώνουν τα τραγούδια με ήχους νερού και θάλασσας.


ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση θα γίνεται το αργότερο μέχρι ένα 24άωρο πριν τη διεξαγωγή και μόνο μέσω της ιστοσελίδας online.
 
 
Ξανθούλα Ντακοβάνου

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι τραγουδίστρια, στιχουργός και συνθέτης που ασχολείται ιδιαίτερα με τη νέα δημιουργία με βάση τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μεταξύ Γαλλίας κι Ελλάδας, έχει στο ενεργητικό της 2 δίσκους από προσωπικά projects που έχουν εκδοθεί στο Παρίσι (Trio Tzane, Anassa Ensemble) και 12 δίσκους ως καλεσμένη τραγουδίστρια σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισραήλ, για τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει σημαντικές κριτικές στο διεθνή κι ελληνικό τύπου.

Έχει εμφανιστεί ζωντανά σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη με σημαντικές συνεργασίες μουσικών της σκηνής world, jazz και όχι μόνο, όπως οι Armand Amar, Jean-François Zygel, Βallaké Sissoko, Richard Galliano, Ουρανία Λαμπροπούλου, Δήμος Βουγιούκας, Θανάσης Δρίτσας, Σόλης Μπαρκή κ.α. καθώς και τα δικά της σχήματα Trio Tzane και Anassa.

Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές σε Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία κ.α. κι έχει τραγουδήσει για το ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης France 2 «Μεσόγειος, η δική μας Θάλασσα» του Yann Arthus-Bertrand, σε μουσική Armand Amar.

Είναι επίσης Ιατρός, Μουσικοθεραπεύτρια και Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Paris Sorbonne Cité. Διδάσκει Μουσικοθεραπεία και Φωνή στα Πανεπιστήμια Paris Sorbonne Cité και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σόλης Μπαρκή

Ο Σόλης Μπαρκή είναι μουσικός, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Διδάχτηκε κρουστά της Μεσογείου, της Περσίας και της Αφρικής κοντά στο Μιχάλη Κλαπάκη και το Λευτέρη Γρηγορίου. Παίζει επίσης το Αυστραλέζικο didjeridoo. Αγαπάει και εστιάζει στα ηχοχρώματα και τις ηχητικές εικόνες.

Έχει συμμετάσχει στα συγκροτήματα Μαγικό Χαλί, Dingo, Θέρος, Δάχτυλα της Εκάτης, Κρουστά της Τάκη, Λύραυλος.

Επίσης, έχει συνεργαστεί με τους Μιχάλη Νικολούδη, Βασίλη Ρακόπουλο, Ross Daly, Omar Faruk Tekbilek, Νένα Βενετσάνου, Κρίστη Στασινοπούλου, Σπυριδούλα, Γιώτα Βέη, Αναστασία Μουτσάτσου,  Βαγγέλη Φάμπα, Νίκο Τουλιάτο,  Νίκο Ξυδάκη, Tάκη Φαραζή, Μίμη Πλέσσα, Αλκη Καλούμενο, Νότη Μαυρουδή καθώς και τη Nana Simopoulos και την αρπίστρια και συνθέτιδα Clio K.

Έχει κυκλοφορήσει δισκογραφικά συνεργασία του με την Lamia Bedioui, μία συνάντηση φωνής και κρουστών, με τίτλο FIN’AMOR,  από την εταιρία LIBRA.

Συμμετέχει σε χορευτικές και θεατρικές ομάδες, όπως το Θέατρο της Άνοιξης, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Εθνικό Θέατρο, η ομάδα ΑΜΑΛΓΑΜΑ και η ομάδα της Νατάσσας Ζούκα.

Συμμετέχει σε παραστάσεις παραμυθιών, θεάτρου και αφήγησης. Εχει συνεργαστεί με τις : Μελίνα Καρακώστα, Αγνή Στρουμπούλη, Μάνια Μαράτου και Μαρία Σάββα.

Κατά διαστήματα παρουσιάζει μια προσωπική δουλειά σε μορφή παράστασης με τον τίτλο « Κρουστή Παραμυθία».

Δημοσιεύονται επίσης εικονογραφικές εργασίες του σε βιβλία και περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.