Εργαστήριο για το λαϊκό αστικό τραγούδι


Εισηγήτρια: Θεοδώρα Αθανασίου
13 & 14 Απριλίου 2013 // 12 ώρες 
Ωράριο: 11:00 – 14:00 & 15.00 - 18.00
Eγγραφές μέχρι 8 Απριλίου 2013
Κόστος: €80Η Θεοδώρα Αθανασίου θα δουλέψει επάνω στο ρεπερτόριο, το τραγουδιστικό ύφος και την οργανική εκτέλεση του αστικού λαϊκου τραγουδιού «υπαγορεύοντας» αντιπροσωπευτικά δείγματα από την ιδιωματική μουσική φρασεολογία του.
Ξεκινώντας από την εξοικείωση με τη φυσιολογία της φωνής μέσα από ασκήσεις τοποθέτησης αλλά και τεχνικές αναπνοών, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν και τα φυσικά ηχεία του σώματος, να ενδυναμωθούν οι σωματικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν την ένταση, το χρώμα και την έκταση της φωνής και, ουσιαστικά, να συνδεθεί οργανικά η φωνή με το σώμα που την παράγει.

Σε δεύτερο στάδιο, το εργαστήριο θα ασχοληθεί με τους τρόπους εκφοράς και τη χρήση των σωματικών ηχείων στην Ανατολική ερμηνεία και την αντιδιαστολή τους με τη Δυτική, ενώ θα πειραματιστεί σε διαμορφώσεις ηχητικών και φωνητικών τοπίων με αφετηρία και εργαλείο τη σωματική άσκηση και δοκιμασία. 

Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες τραγουδιστές καθώς και σε όλους τους εκτελεστές οργάνων αυτού του ρεπερτορίου.Θεοδώρα Αθανασίου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι γεννημένη στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματοςΔημοτικής Εκπ/σης Πατρών. Η μουσική της πορεία ξεκινά αρχικά στην ηλικία των έξι ετών όταν ασχολείται ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και αργότερα με τη λαϊκή κιθάρα και το μπαγλαμά συμμετέχοντας στις σχολικές ορχήστρες και συνεχίζεται δουλεύοντας ως επαγγελματίας μουσικός από τα 19 της χρόνια, σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Έχει ολοκληρώσει έναν εξαετή κύκλο σπουδών των τρόπων της ανατολικής μουσικής(αραβοπέρσικο makam),στο πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ, στο τμήμα ελληνικής μουσικής και οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με δασκάλους το Χρίστο Τσιαμούλη και τον Ευγένιο Βούλγαρη, ενώ, παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με άλλες μουσικές παραδόσεις της ανατολής(πέρσικο ραντίφ, αφγανικό ραμπάμπ), στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος.

Το 2006 παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και παραγωγής λόγου με άξονα το σώμα ως εργαλείο έκφρασης, με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου(Θέατρο Τομή) και ξεκινά ένα 2ετή κύκλο σπουδών υποκριτικής στο Ιόνιο Θέατρο με διδάσκοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ,Διονύση Βούλτσο, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις(Πάτρα).

Σπουδάζει βυζαντινή μουσική με τον Αθανάσιο Παϊβανά και ανώτερα θεωρητικά της δυτικής μουσικής στο Δημοτικό ωδείο Ιλίου στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα φωνητικής έκφρασης και πολίτικου λαούτου με επίκεντρο το ελληνικό ρεπερτόριο της Ανατολής ενώ
εμφανίζεται τακτικά ως ερμηνεύτρια και μουσικός σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετέχει σε δισκογραφικές παραγωγές τόσο καταξιωμένων όσο και νέων στο χώρο της ελληνικής μουσικής καλλιτεχνών(‘Αψιλίες’ , Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Απόστολος Τσαρδάκας 2
008/ ‘Πανταχού Απών’, Νικόλας Ευαντινός 2010/ ‘Καπετάνιε’, Κων/νος Πλούσιος 2011/ ‘Βορεινό’, Λάκης Ορφανίδης 2011/ ‘Μεϋχανέ-Καφέ Αμάν, Λωξάντρα,2011)

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΣΟΥ ΕΔΩ