Σεμινάριο Αναλυτικής Μουσικοθεραπείας Ομάδας

Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα
Εισηγήτρια: Ξανθούλα Ντακοβάνου
26 - 28 Απριλίου 2013 // 12 ώρες 
Ωράριο: Παρασκευή 18.00 - 22.00 // Σάββατο 10:00 – 14:00 // Κυριακή 10:00 – 14:00 
Eγγραφές μέχρι 22 Απριλίου 2013
Κόστος: €80
Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα εξερευνήσουμε το Αναλυτικό Μουσικόδραμα της Ξ. Ντακοβάνου, που συνδυάζει δεκτική κι ενεργητική μουσικοθεραπεία με τη χρήση οργάνων αλλά και της φωνής, σε ένα αυτοσχεδιαστικό περιβάλλον. Η μουσική μας προσφέρει ένα εξαιρετικό μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και των ψυχικών συγκρούσεων, καθως κι ένα χώρο όπου η δυναμική της ομάδας εκφράζεται μέγιστα : το χώρο του μουσικού παιχνιδιού. 

Κατά την πρώτη φάση αυτής της εμπειρίας, μέσω μουσικής ακρόασης και φαντασίωσης καλούμαστε να εκφραστούμε με το σχέδιο ή τη γραφή. Αποκτούμε έτσι πρόσβαση σε ασυνείδητες αναπαραστάσεις που εκφράζονται κατά τη διάρκεια της ακρόασης, όπως σε ένα όνειρο.

Κατά τη δεύτερη φάση, αναπαριστούμε μουσικά πια το ασυνείδητο περιεχόμενο με τη βοήθεια οργάνων, σε ένα αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι.  Τελικά, μετουσιώνοντας το ασυνείδητο υλικό σε ομαδική μουσική δημιουργία, δουλεύουμε παράλληλα προς μια κατεύθυνση υγείας και ψυχικής ισορροπίας.
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και οποιονδήποτε επιθυμεί να δουλέψει πάνω στον εαυτό του μέσω της μουσικής ή να παρακολουθήσει μια βιωματική εμπειρία μουσικοθεραπείας.


Ξανθούλα Ντακοβάνου
ιατρός, μουσικοθεραπεύτρια, τραγουδίστρια
 
Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου Paris V (Master Μουσικοθεραπείας, Pr E. Lecourt), της Γαλλικής Ομοιοπαθητικής Σχολής (Hôpital St Jaques) καθώς και υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII (Pr S. de Mijolla-Mellor). 

Διδάσκει Μουσικοθεραπεία στπ Πανεπιστήμιο Paris VII (DU Arts et Médiations Thérapeutiques) και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Μουσικολογίας σε ερευνητικά προγράμματα Μουσιοθεραπείας.Ερευνά μεταξύ άλλων τη σχέση της μουσικής με την ψυχική δομή. 

Έχει εργαστεί στις δομές ψυχικής υγείας Institut Paul Sivadon,  Sainte Anne, Hôpital Paul Guiraud, Hôpital de jour de St Cloud και Clinique Dupré στο Παρίσι. 

Ως τραγουδίστρια, ασχολείται με το ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, της βαλκανικής μουσικής αλλά και των μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου, συνθέτει μουσική και γράφει στίχους. Είναι μέλος της γαλλικής εταιρίας συνθετών και στιχουργών SACEM. Μεταξύ Παρισίου και Αθηνών από το 2005, συμμετέχει σε μουσικά σύνολα μουσικών του κόσμου σε Ελλάδα και Γαλλία κι έχει εμφανιστεί σε  φεστιβάλ και συναυλίες σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ισραήλ και μεταξύ άλλων στο Théâtre du Châtelet και το θέατρο της  Unesco στο Παρίσι και τη Ρωμαική Αγορά των Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε εκπομπές στην ελληνική και γαλλική τηλεόραση (ΕΤ2,  la boîte à musique de J.F.Zygel) αλλά και το ραδιόφωνο σε Ελλάδα ( KOSMOS), Γαλλία (France Musique, France Inter, RFI, France 2), Τουρκία και Βουλγαρία.


Σχετικές μουσικές ιστοσελίδες:
www.myspace.com/xanthouladakovanou

www.myspace.com/anassa.ensemble
www.myspace.com/triotzane

Σχετικη αρθρογραφια :