ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ - Γνωρίζοντας το σώμα ως μουσική διαδικασία

Εισηγητής: Πάνος Λαμπρόπουλος
4 Οκτωβρίου 2016 – Ιούνιος 2017
Ωράριο: κάθε Τρίτη & Πέμπτη // 12:00 – 13:30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ // ΩΡΑ 17.00 - 19.00 (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ)

Το εργαστήριο αυτό θα κινηθεί σε δύο άξονες:

-       1ος Άξονας: Θα μελετήσουμε την ανατομία και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, με σκοπό να μάθουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξισορροπούμε τις εντάσεις και να απελευθερώνουμε το κινητικό μας δυναμικό. Θα μιλήσουμε για τη φύση, τις ιδιότητες και τις λειτουργίες του συνδετικού ιστού. Θα βιώσουμε τον “αισθητήριο βιορυθμό”, έναν ρυθμό που οργανώνει ολόκληρη την ύλη του σώματος σε μία συντονισμένη κίνηση. Θα χρησιμοποιήσουμε γι’αυτό το σκοπό τα εργαλεία της Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής: α)τεχνικές ενεργοποίησης των ιστών μέσω του αγγίγματος, β) απλές κινητικές αλληλουχίες που οδηγούν σε ελεύθερη οργανική κίνηση του σώματος, γ) καλλιέργεια της σωματαίσθησης και της αντίληψης της εσωτερικής κίνησης των ιστών στο σώμα. Θα δουλέψουμε ατομικά, σε ζευγάρια και σε ομάδες.

-       2ος Άξονας: Παράλληλα με το σώμα θα μελετήσουμε τη φυσική ανατομία του ήχου και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία γλώσσα που να “μεταφράζει” τις παραμέτρους τις κίνησης, όπως τη βιώνουμε στο σώμα μας, σε παραμέτρους της μουσικής κίνησης και αντίστροφα, προκειμένου ν’αποκτήσουμε μία βαθύτερη, σωματικά βιωμένη σχέση, κατ’αναλογία, με τη μουσική πραγματικότητα. Θα δούμε πώς ο ήχος χρησιμοποιείται για να επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό στα πλαίσια της σύγχρονης δυτικής επιστήμης κι όχι μόνο. Θα προσεγγίσουμε το σώμα σαν χώρο αντήχησης. Πώς ακούω με ολόκληρο το σώμα; Πώς αφουγκράζομαι τη μουσική που πηγάζει από τον εσωτερικό μου χώρο και τη μεταφέρω στον εξωτερικό χώρο; Πώς συνδέω την πρόθεση με το αποτέλεσμα; Πώς αναπνέει μία μουσική φράση;

Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε συστηματικά, συγκεκριμένες αρχές όσον αφορά στη σωματική διαχείρηση και τους τρόπους πρόληψης κi εξισορρόπησης της όποιας σωματικής και ψυχικής καταπόνησης. Παράλληλα θέλουμε να προσεγγίσουμε μια πιο αβίαστη σχέση με τη μουσική διαδικασία. Θα μάθουμε να κουρδίζουμε το σώμα και τον εαυτό σαν ένα μουσικό όργανο και να βιώνουμε τη μουσική σαν μία οργανική σωματική λειτουργία.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των επιπέδων, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις παραστατικές τέχνες και τους αφορά άμεσα ή έμμεσα το σώμα σαν εκφραστικό εργαλείο.

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 12
Η Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική

Η Σωματο-ψυχοπαιδαγωγική είναι μία εκπαιδευτική μέθοδος που έχει σαν στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σωματικού πόνου και της ψυχολογικής δυσφορίας και την ανάπτυξη της ισορροπίας και της δημιουργικότητας του ατόμου. Έχει τις ρίζες της στην οστεοπαθητική και την ψυχοπαιδαγωγική. Η θεωρητική και πρακτική δομή της είναι αποτέλεσμα των ερευνών του Δρ. Danis Bois και μίας ομάδας θεραπευτών και ερευνητών που προέρχονται από το χώρο της ιατρικής, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της τέχνης. Για να επιτύχει τη σωματο-ψυχική εναρμόνιση του ατόμου χρησιμοποιεί τα εσωτερικά εργαλεία του: την προσοχή, την κιναισθητική αντίληψη, τη σκέψη, τη μνήμη, τη βιωμένη εμπειρία, την ενσυναίσθηση και την τονική αυτορύθμιση. Οι τρόποι δράσεις που χρησιμοποιεί είναι: α) χειροπρακτική εναρμόνιση, β) κινητική εναρμόνιση, γ) ενδοσκοπική εναρμόνιση, δ) εναρμόνιση στο λεκτικό διάλογο.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι η ενεργοποίηση και η καλλιέργεια της αντίληψης της εσωτερικής κίνησης του οργανισμού. Πρόκειται για μιά διαρκή, αυτόνομη εσωτερική κίνηση των ιστών μέσα στο σώμα, που οργανώνει τις λειτουργίες του και φροντίζει για την αυτορύθμιση του οργανισμού. Η κίνηση αυτή τροφοδοτεί την αίσθηση που έχουμε για το σώμα μας ανά πάσα στιγμή και αντιδρά άμεσα στα φυσικά και συναισθηματικά ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Αποτελεί έτσι μία γέφυρα ανάμεσα στη σωματική και την ψυχική μας πραγματικότητα και ταυτόχρονα ένα μέσο για να εμβαθύνουμε στη σχέση με τον εαυτό μας.


Πληροφορίες: 6976520482 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ
Panos CV PictureΟ Πάνος Λαμπρόπουλος κατάγεται από την Αθήνα. Οι σπουδές του και οι δραστηριότητές του μοιράζονται ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και πρακτικές και στην τέχνη της μουσικής. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας (Deree College), απ’όπου αποφοίτησε με διάκριση το 2004, και προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές Εθνομουσικολογίας στο School of Oriental and African Studies, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απ’όπου αποφοίτησε επίσης με διάκριση το 2006. Έχοντας ξεκινήσει με κλασσική παιδεία στην μουσική, τα τελευταία χρόνια στράφηκε προς τη μελέτη των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου πλάι σε μουσικούς όπως o Omer Erdogdular, ο Ross Daly, ο Χάρης Λαμπράκης, ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Σωκράτης Σινόπουλος, επιλέγοντας ως μουσικό εργαλείο το νέυ. Έχει κάνει ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Αγγλία, Ρουμανία, Γερμανία και Κιργιστάν.

Η ενασχόληση του με τις σωματικές πρακτικές ξεκίνησε μετά από τη γνωριμία του με τον Χρήστο Νούλη το καλοκαίρι του 2006. Έκτοτε παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Τεχνικής Alexander με τον Νίκο Μαστροκωστόπουλο στην Αθήνα, συμπληρώνοντας πάνω από 100 ώρες σπουδής. Στη συνέχεια, αφιερώθηκε στη τετραετή φοίτηση της Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής στο Παρίσι, με καθηγητές τον ιδρυτή της μεθόδου Danis Bois και τους Mark Humpich, Hélène Bourhis, Eve Berger, Nadin Quéré και Agnès Noël. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια κίνησης με βάση το σύστημα Axis Syllabus με τους Frey Faust, Kira Kirsch και Baris Mihci.

Από το 2011 ζεί στη Θεσσαλονίκη όπου ασκεί τις τέχνες της σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής και της μουσικής. Το ενδιαφέρον του τόσο καλλιτεχνικά όσο και παιδαγωγικά, είναι στραμένο προς έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες της κίνησης και της μουσικής, στο βαθμό που αυτές μπορούν να συναντήσουν και να αναδείξουν τις οργανικές αρχές της ανθρώπινης φύσης.