Tρύγος

Συναυλία - παρουσίαση του εργαστηρίου βιωματικής σύνθεσης
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
Ώρα 21:00 // είσοδος ελεύθερηΤο εργαστήριο βιωματικής σύνθεσης ΤΡΥΓΟΣ, μετά από έναν τρίμηνο κύκλο συναντήσεων παρουσιάζει τα αποτελέσματα της εργασίας του. Ο Θύμιος Ατζακάς και ο James Wylie, συντονιστές του εργαστηρίου, θα κλείσουν τη βραδυά με ένα αυθόρμητο duo.


εργαζόμαστε επάνω στην ανάδυση, τη συνάρθρωση και την εκπόρευση βιωματικού μουσικού λόγου.

απλώνουμε την σιωπή, την ντύνουμε προσεκτικά με ακατέργαστο ήχο,
αυτή γαργαλιέται, γελάει, θυμώνει και τρέχει!

τότε τρυγούμε μουσική και η σοδειά δική μας.

στις ώρες αυτές η διδασκαλία είναι ηχηρά απούσα.
μόνη πηγή γνώσης η ευθυγράμμιση συναίσθησης και βούλησης.

όπως στα τραγούδια των παλαιών ανθρώπων, αφηγούμαστε το τώρα μας
για να αποκτήσουμε παρελθόν.

ανοικτό σε όλους όσους έχουν αφιερωθεί στο ξύπνημα
ξύλων και μετάλλων,
πνοών και χορδών,
στο φυσικό και συνθετικό ήχο.

όργανα; όπου Δύση και Ανατολή
JAMES WYLIE
james-wylieΟ σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη
Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.
Σαν performer είναι ενεργός διεθνώς, δίνοντας παραστάσεις σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Ινδονησία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust». Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Frank Gratkowski, Anthony Coleman, Jerry Bergonzi, Allan Chase, Dominique Eade, John McNeil, Cecil McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek.
Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου. Έχει εμφανιστεί με τους Anthony Coleman, Gunther Schuller, Mike Majkowski, Hayden Chisholm, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter, Jonathan Crayford, Matthias Bauer, Jorrit Djikstra, Steve Heather, Malte Schiller’s Red Balloon, Anna Webber, Bob
Moses, Cecil McBee, Russ Garcia, Frank Carlberg, ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης.
Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και "just" συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός - εκπαιδευτικά και εκτελεστικά - στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, της Αρμενίας, της Ελλάδας και της Κορσικής.

Γνώρισε τον εισηγητή σου ΕΔΩΘΥΜΙΟΣ ΑΤΖΑΚΑΣ

ThimiosO Θύμιος Ατζακάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1971. Eίναι απόφοιτος του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας και της Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας. Από το 1998 ως το 2004 έζησε στο Βερολίνο.
Κύρια ενασχόληση του είναι η ερμηνεία και εξερεύνηση διαφόρων νυκτών εγχόρδων. Πυρήνας της ενασχόλησης αυτής είναι το ευρύ τεχνικό και αισθητικό πεδίο που γεννάει το δίπολο ούτι – κιθάρα. Παράλληλα, και σε άμεση συνάφεια με τα παραπάνω, δραστηριοποιείται στη συγγραφή μουσικής και τη βιωματική, αυθόρμητη σύνθεση.
Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί, σαν σολίστας ή μέλος μουσικών συνόλων, σε διεθνή φεστιβάλ και projects σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Αλβανία, Ισπανία, Πορτογαλλία, Aγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Μαρόκκο και Συρία ενώ ηχογράφησε και μαγνητοσκόπησε για την ελληνική ραδιοτηλεόραση, το WDR, την Deutsche Welle, το MDR, το Arte και το BBC.
Ερμηνεύει και δισκογραφεί με σημαντικούς μουσικούς από ετερόκλητους χώρους, ενώ παράλληλα έχει ιδρύσει μουσικά σχήματα όπως το Armos Ensemble, το Tropos Quartett Berlin, και, μαζί με τον Αντώνη Ανισέγκο, το ΣΩΩΜΑ.
Aπό το 2005 διδάσκει ούτι και συντονίζει μουσικά σύνολα στην κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παράλληλα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη).
Από το 2006, μαζί με τον Κώστα Μακρυγιαννάκη και τον Γιώργο Λαζαρίδη, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της διεθνούς διοργάνωσης «Μουσικό Χωριό» που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.
Από το χειμώνα του 2012, σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας arTree, συντονίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις και τις παραστάσεις στο «Αβγό», το νέο forum δημιουργίας του Μουσικού Χωριού.

Γνώρισε τον εισηγητή σου ΕΔΩ