God Save the Rest trio

Από το Cafe Aman στην αστική μουσική του σήμερα
Παρασκευή 12 Απριλίου 2013
Ώρα 21:00 // είσοδος: €7 


 
Με πυξίδα τον ήχο των εγχόρδων τους και ορίζοντα τους μουσικούς δρόμους της οθωμανικής περιόδου, τα "αρώματα" των Καφέ Αμάν, το χαρμάνι της κλασικής ρεμπέτικης περιόδου, αλλά και δικές τους, σύγχρονες  συνθέσεις, οι "God Save The Rest" συνδιαλλέγονται σε ένα μουσικό ταξίδι στην ανατολική άκρη της Μεσογείου.

Η Θεοδώρα Αθανασίου (φωνή, λαύτα, γιαλί ταμπούρ), η Σοφία Ευκλείδου (τσέλο) και η Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι) εμπιστεύονται τα μουσικά τους ένστικτα και κόντρα στους καιρούς αποκρίνονται… "God Save The Rest!", με μία "πανκ" διαθεση απέναντι στους αμανέδες και τα μακάμ! 


Θεοδώρα Αθανασίου

Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι γεννημένη στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης Πατρών. Η μουσική της πορεία ξεκινά αρχικά στην ηλικία των έξι ετών όταν ασχολείται ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και αργότερα με τη λαϊκή κιθάρα και το μπαγλαμά συμμετέχοντας στις σχολικές ορχήστρες και συνεχίζεται δουλεύοντας ως επαγγελματίας μουσικός από τα 19 της χρόνια, σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Έχει ολοκληρώσει έναν εξαετή κύκλο σπουδών των τρόπων της ανατολικής μουσικής(αραβοπέρσικο makam),στο πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ, στο τμήμα ελληνικής μουσικής και οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με δασκάλους το Χρίστο Τσιαμούλη και τον Ευγένιο Βούλγαρη, ενώ, παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με άλλες μουσικές παραδόσεις της ανατολής(πέρσικο ραντίφ, αφγανικό ραμπάμπ), στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Το 2006 παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και παραγωγής λόγου με άξονα το σώμα ως εργαλείο έκφρασης, με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου(Θέατρο Τομή) και ξεκινά ένα 2ετή κύκλο σπουδών υποκριτικής στο Ιόνιο Θέατρο με διδάσκοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ,Διονύση Βούλτσο, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις(Πάτρα). Σπουδάζει βυζαντινή μουσική με τον Αθανάσιο Παϊβανά και ανώτερα θεωρητικά της δυτικής μουσικής στο Δημοτικό ωδείο Ιλίου στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα φωνητικής έκφρασης και πολίτικου λαούτου με επίκεντρο το ελληνικό ρεπερτόριο της Ανατολής ενώ εμφανίζεται τακτικά ως ερμηνεύτρια και μουσικός σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει σε δισκογραφικές παραγωγές τόσο καταξιωμένων όσο και νέων στο χώρο της ελληνικής μουσικής καλλιτεχνών(‘Αψιλίες’ , Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Απόστολος Τσαρδάκας 2008/ ‘Πανταχού Απών’, Νικόλας Ευαντινός 2010/ ‘Καπετάνιε’, Κων/νος Πλούσιος 2011/ ‘Βορεινό’, Λάκης Ορφανίδης 2011/ ‘Μεϋχανέ-Καφέ Αμάν, Λωξάντρα,2011)
 
Σοφία Ευκλείδου

Η Σοφία Ευκλείδου απέκτησε το Δίπλωμά της από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε στην Hochschule fur Musik Koln και στο Trinity College of Music με υποτροφια του I.K.Y. και του συλλογου φιλων της μουσικης. Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία, σε ρεπερτόριο από το Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική.
Έχει παίξει σε ηχογραφήσεις με Ψαραντώνη, Χρήστο Τσιαμούλη, Βασίλη Μαντζούκη, K.Bητα, 
 
Night on Earth, Film, κ.α.,για παραστάσεις χορού του Α. Φωνιαδάκη σε μουσικη του Julien Tarride..και ζωντανά με τους Γιάννη Αγγελάκα και Νίκο Βελιώτη, τον Ψαρογιώργη, τον Θάνο Ανεστόπουλο, την Μάρθα Φριντζήλα,τον Λευτερη Μουμτζη(J Kriste, Master of Disguise) ,τους Luup,την Etten και τον Μ. Δελτα, τον Γιάννη Χαρούλη, τον Ν. Κηπουργο  κ.α. Ακόμη, σε παραστασεις του εθνικου θεατρου(Misterioso 119 και Αλκηστη), με την ομαδα"opera"(εμποροι των εθνων), στα παραμύθια του Δημήτρη Μπασλάμ, σε όπερα του Ν. Κηπουργου(Σιωπη, ο βασιλιας ακουει), τους Artefacts Εnsemble, με τρίο κινηματογραφικής μουσικής(με τον Μ. Παπασταμου και τον Θ. Κοπτεπανο). Επισης επι χρονια εχει συνεργαστει με την καμερατα,ορχηστρα των "φιλων της μουσικης", καθως και αλλες ορχηστρες.
 
Σοφία Λαμπροπούλου

Η Σοφία Λαμπροπούλου ξεκίνησε κανονάκι το 1997 και πήρε το Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο τον Σπύρο Παυλάκη. Έκανε πιάνο με τη Νέλλη Σεμιτέκολο και την Ελένη Ζαχαράκη, κλασικά κρουστά με τον Κ. Βορίση και Κ. Θοδωράκο και παραδοσιακά κρουστά με τον Β. Καρίπη. Από τον Σεπτέμβρη του 2003 μέχρι τον Νοέμβρη του 2005 έζησε στην Κωνσταντινούπολη όπου πήρε μαθήματα τεχνικής και ανατολικής θεωρίας-ρεπερτορίου (maqam) από πολύ σημαντικούς δεξιοτέχνες στο κανονάκι όπως οι Ahmet Meter, Hakan Gungor καθώς και οι Omer Erdogdular, Necati Celik στη θεωρία. 
Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις παραδοσιακής, έντεχνης, εναλλακτικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις και σειρά από δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καλλιτέχνες όπως οι Δ. Σαμίου, Χ.Αηδονίδη, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Γλυκερία, Α. Απέργης, Ο. Καραμανλή, Interstellar Overdrive, Γ. Τρανταλίδη, Κ. Δημουλέα, K. Βουτσινά, Θ. Μωραιτη, Κ Καστανά, Φίλια Δενδρινού, Claire Bloom, Naziha Azzouz, Rob Lane, Marta Sebestyen, Kalman Balog,  Ross Daly, Ballake Sissoko, Mamak Khadem, Efren Lopez, Niyazi Sayin, Omer Erdogdular, Derya Turkan, Naziha Azzouz, Ahmet Erdogdular, Necati Celik, Ulas Ozdemir, Mehmet Gureli, Lamia Bedioui κ.α.
Από το 2005-2011 δίδαξε Κανονάκι στο Ωδείο Αθηνών και την περίοδο 2005-2007 στο Εθνικό Ωδείο (Κεντρικό).
Από τον Οκτώβρη του 2012 είναι καθηγήτρια στο Ωδείο Φίλιππος Νακας.