Love in numbers - HAYDEN CHISHOLM

Eργαστήριο, παρουσίαση δισκογραφίας και συναυλία του Hayden Chisholm 
Πέμπτη 11 Απριλίου 2013
'Ωρα 12.00 - 15.00 // συμμετοχή στο εργαστήριο: €10

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ώρα 21.00 // είσοδος: €7  
Ο εξαιρετικός Νεοζηλανδός συνθέτης, performer, παραγωγός και σαξοφωνίστας της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής φιλοξενείται για ένα διήμερο στο αβγό.

Πέμπτη 11 Aπριλίου
12.00 - 15.00

"The Saxophone In Music"
Ο Hayden προσφέρει ένα μουσικό εργαστήριο στο οποίο θα μοιραστεί τις εμπειρίες του επάνω στη χρήση της αναπνοής και του φυσικού μας σώματος, στη συναίσθηση της ακρόασης και στην αξιοποίηση της μουσικής πρώτης ύλης. Παράλληλα θα κάνει μία εισήγηση επάνω στον κόσμο των φυσικών αρμονικών και των αριθμητικών αναλογιών στη μουσική.


Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν τα μουσικά τους όργανα!  


Σάββατο 13 Απριλίου 

21.00

Ο Hayden Chisholm θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης την πρόσφατη ανεξάρτητη δισκογραφική του παραγωγή των 13 cd με τίτλο "13 Views of the Heart's Cargo". Με αφορμή την παραγωγή αυτή θα ακούσουμε αποσπάσματα από το cd box και θα μοιραστούμε μερικές από τις εμπειρίες του, μετά από 15 χρόνια «νομαδικής» καλλιτεχνικής ζωής σε 4 ηπείρους. 

Στη συνέχεια ο συνθέτης θα μας παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Love in Numbers», με το κουαρτέτο σαξοφώνων που ίδρυσε με αφορμή τα  εργαστήρια του Μουσικού Χωριού. Το έργο για ensemble σαξοφώνων «Love in Numbers» αποτελεί μία από τις κεντρικές εργασίες του cd box που θα παρουσιαστεί και βασίζεται σε δύο βασικές δημιουργικές αρχές: τις τεχνικές παραγωγής φυσικών αρμονικών (overtones) και την ακολουθία Fibonacci. Τα δύο αυτά στοιχεία συναντιούνται λειτουργικά μέσα στη σύνθεση του Hayden, καθώς οι αριθμημένοι φυσικοί αρμονικοί που συναντούνται στην ακολουθία Fibonacci δομούνται σε συγκεκριμένα τονικά ύψη. Το μουσικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το συνθέτη, χαρακτηρίζεται από μία ευάκουστη, ατέρμονα εκτυλισσόμενη ανάπτυξη ενός σπιράλ ακολουθίας διαστημάτων έκτης, όπου το κάθε διάστημα οδηγεί αρμονικά στο επόμενο.

Το «Love in Numbers» αποκαλύπτει στον ακροατή τον ήχο της ακολουθίας Fibonacci και τη «χρυσή αναλογία» που κρύβεται στη στήλη των φυσικών αρμονικών. Hayden Chisholm
haydenchisholm.net
www.softspeakers.com

Ο Νεοζηλανδός σαξοφωνίστας και συνθέτης και performer Hayden Chisholm, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού – καλλιτέχνη, έχοντας διεθνή πολυεπίπεδη δράση τόσο στο χώρο της performance, όσο και στη δημιουργική jazz και τη σύγχρονη μουσική γενικότερα. Το 1993 βρέθηκε στην Ελβετία και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο σαξόφωνο και τη σύνθεση (Μουσική Ακαδημία της Κολονίας). To 1997, περιόδευσε ως υπότροφος του γερμανικού κράτους στις βαλκανικές χώρες για να μελετήσει τις ντόπιες μουσικές παραδόσεις και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Η πρώτη του ευρεία αναγνώριση προέκυψε από τη σταθερή συνεργασία του με τη διεθνούς φήμης εικαστικό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Rebbeca Horn, για installations και projects, της οποίας συνέθεσε και ηχογράφησε μουσικά έργα. Έτσι, περιοδεύοντας μαζί της, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη μουσική του σε αίθουσες τέχνης και μουσεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1996, ηχογράφησε τον πρώτο του σόλο δίσκο (circle) και ακολουθούν άλλοι επτά. Eπίσης, είναι μέλος πολλών επώνυμων συγκροτημάτων από το χώρο της σύγχρονης pop και rock-jazz μουσικής, όπως οι Root 70 του Nils Wogram, Burnt Friedman and Jacki Liebezeit, Flanger and Pluramon κ.ά.

Από το 1995, ταξιδεύει ασταμάτητα σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ασία, παρουσιάζοντας και εκτελώντας τη μουσική του σε μεγάλα φεστιβάλ jazz, world και σύγχρονης μουσικής, αλλά και στους δρόμους πολλών πόλεων (road concerts). Παράλληλα γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμπράττει ως σολίστ ή αυτοσχεδιαστής με ορχήστρες και σύνολα, ενώ έχει ηχογραφήσει για προγράμματα του WDR, του Αrte και του BBC. Πρόσφατα, έχει την έδρα του στη Βαρκελώνη όπου, παράλληλα με τις περιοδείες του, διοργάνωσε μουσικά εργαστήρια επάνω στη μουσική εκτέλεση, τον αυτοσχεδιασμό και τις σύγχρονες τεχνικές των πνευστών οργάνων. Το 2007 ο Hayden σχημάτισε ακόμη ένα πρωτότυπο συγκρότημα, τους "EMBASSADORS", προσελκύοντας τους μουσικούς Nils Wogram, Claudio Bohorquez, Gareth Lubbe, Matt Penman και Jochen Rueckert. Το ντεμπούτο τους έγινε στη Φιλαρμονική της Κολονίας και το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Healing the Music” με guest τον τραγουδιστή Michel Ongaru από την Κένυα, κυκλοφόρησε από την Nonplace σε διεθνή διανομή. Από το 2008 μέχρι και σήμερα εργάζεται σαν παραγωγός στον πυρήνα της διαδικτυακής τηλεόρασης Plushmusic.tv, η οποία είναι η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομής ζωντανών συναυλιών κλασσικής, τζαζ και world μουσικής στον κόσμο.