Σεμινάριo Θεάτρου από τον Ryszard Nieoczym

H Παρουσία του Ηθοποιού και η Διαδικασία της Ακρόασης
Εισηγητής: Ryszard Nieoczym
16 - 20 Μαίου 2013 // 26 ώρες 
Ωράριο: Πέμπτη, Παρασκευή, Δευτέρα 12.00 - 16.00 // Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 18:00 
Eγγραφές - Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ:. 6933321531
Κόστος: €150


«Το θέατρο είναι ένας άγριος τόπος μέσα στον πολιτισμό• το σταυροδρόμι όπου τα αθέατα και αρχέγονα βάθη συναντούν τον ορατό, οριζόντιο και τεχνητό πολιτισμό. Το θέατρο αντηχεί τα βάθη αυτής της κάθετης διάστασης που ονομάζουμε Κάτω Κόσμο»
R.Nieoczym

Ο R. Nieoczym, δάσκαλος και σκηνοθέτης, συνεργάτης του J. Grotowski, μας παραδίδει μια μέθοδο δουλειάς θεμελιωμένη σε περισσότερα από 30 χρόνια θεατρικής έρευνας και πράξης.

Σώμα : μέσα από εντατική σωματική άσκηση/παιχνίδι (κίνηση, ρυθμοί, χορός, stretchings) σκοπός είναι η αφύπνιση του σώματος και η ενεργοποίηση των κέντρων του, ώστε η/ο ηθοποιός να ανακαλύψει ξανά την «ελευθερία του ζώου» στο σώμα της/του.

Φωνή : χρησιμοποιώντας μια διττή προσέγγιση που βασίζεται στην αντίληψη του Stanislavski για την «οργανική βάση όλων των σωματικών δράσεων» και τη μέθοδο του Grotowski για «το άνοιγμα των ηχείων του σώματος», στόχος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του Φωνητικού Κέντρου, έτσι ώστε :

- να ανακτήσει η/ο ηθοποιός τη δύναμη της προσωπικής φωνής, που όλοι κατείχαμε ως παιδιά.

- να συνδεθεί με τη φυσική αναπνοή του σώματος, δουλεύοντας σε αρμονία με τη φύση και
όχι εναντίον της

- να αναγνωρίσει πως η δύναμη και η ποιότητα της φωνής συνδέονται με την αρμονική
λειτουργία όλων των κέντρων: φωνητικό, συναισθηματικό, ερωτικό, της φαντασίας κ.ά.

- να αναγνωρίσει πως η δουλειά/παιχνίδι πάνω στη φωνή είναι μια δυναμική διαδικασία
που αφορά τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχή του ερμηνευτή

- να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που σχετίζονται με την εκφορά του λόγου και το τραγούδι π.χ.
η κακή άρθρωση , η πίεση της φωνής για να αποδώσει ένταση και συναισθήματα, με
αποτέλεσμα το «χτύπημα» των φωνητικών χορδών κ.α.

«Η φωνή είναι το βαρόμετρο της ψυχής» και κάθε δουλειά/παιχνίδι πάνω σ' αυτή , έχει τις ρίζες της σε αρχέτυπα σχήματα: στην αγάπη, την προδοσία, την απόρριψη, την εγκατάλειψη, το μίσος, τον πόνο, τη χαρά, την εκδίκηση: το όλον της ζωής του ηθοποιού.

Κείμενο και Εικόνες: η/ο ηθοποιός δε μπορεί να παίξει την ουσία του κειμένου. Παίζει τις εικόνες δηλ. τις σωματικές δράσεις , τις οποίες το κοινό μπορεί να δει και να νιώσει. Μια «εικόνα» είναι μια σειρά από συνειδητές δράσεις και αντιδράσεις π.χ. η σιωπή και η συνειδητή ακινησία μπορούν να είναι δυναμικές εικόνες. Μέσα από την απελευθέρωση του σώματος και της φωνής, δίνεται στην/τον ηθοποιό η δυνατότητα για μια σε βάθος διερεύνηση του ρόλου, ώστε να ανακαλύψει τις «σωματικές εικόνες» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη του ρόλου, αποφεύγοντας τα γνωστά κλισέ και τις διανοητικές ασάφειες.

Σκοπός του σεμιναρίου « Η Παρουσία του Ηθοποιού και η Διαδικασία της Ακρόασης» είναι οι συμμετέχοντες να επεκτείνουν τη σωματική, φωνητική και ψυχική τους δύναμη και να δομήσουν έναν μονόλογο, που θα αναδεικνύει τις προσωπικές τους δεξιότητες (σώμα, φωνή, φαντασία) και θα αποκαλύπτει το ψυχικό βάθος του ρόλου.

Αναζητώντας διαρκώς αυτό που ο Grotowski ονόμασε «Πλήρης Δράση» ("Total Act") δηλ. το ολοκληρωτικό δόσιμο του ηθοποιού στις σωματικές δράσεις - εικόνες του ρόλου του, ενώ ταυτόχρονα τις εκτελεί με ακρίβεια και καθαρότητα, ο ερμηνευτής αποκτάει σκηνική παρουσία με ένταση, καθαρότητα και αλήθεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας της/του ηθοποιού και κάθε ερμηνευτή να παρουσιάζει τον εαυτό της/του στις ακροάσεις ενώπιον σκηνοθετών, παραγωγών και καθηγητών με αυτοπεποίθηση αποφεύγοντας τους προσωπικούς συμβιβασμούς, τη μηχανικότητα και τις ασάφειες.

Η δουλειά πραγματοποιείται τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ειδικά η ατομική δουλειά εξελίσσεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών , χορευτές , τραγουδιστές , παιδαγωγούς και στον καθένα που θέλει να συνδέει την τέχνη του και τη ζωή του με την οργανική δύναμη της ανάσας, του σώματος και της φωνής.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν ένα μονόλογο από το κλασσικό ή σύγχρονο ρεπερτόριο, βασισμένο σε ένα οποιοδήποτε θέμα Αγάπης, Προδοσίας ή Eκδίκησης από τον Αισχύλο ως τον Σαίξπηρ και τον Μπρεχτ και ένα τραγούδι .
 Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του R. Nieoczym:

Ο Ryszard Nieoczym ( Ρίτσαρντ Νιεοτζίμ) είναι ιδρυτής και μαζί με τη Dawn Obokata συνδιευθυντής του θεάτρου «LeTHAL/ Le Theatre de L' Homme Actor's Laboratorium»                                 ( www.lethalco.com), ένα κέντρο θεατρικής έρευνας και παραστάσεων στο Τορόντο του Καναδά.

Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 επαγγελματικές παραστάσεις στον Καναδά, τις Η.Π.Α και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με την ομάδα MadDAm Theatre Ensemble. Σκηνοθέτησε τους μονολόγους «Μέδουσα, η γυναίκα στον καθρέφτη», “The Sky Up Above” και «Κασσάνδρα έκστασις».

Υπήρξε δάσκαλος στη δραματική σχολή « Europaische Theater Instintut » στο Βερολίνο.

Είναι πρώην μαθητής και συνεργάτης του J.Grotowski τόσο στη θεατρική όσο και στη παρα-θεατρική δουλειά του.

Καλλιτεχνικό του όραμα είναι να αναπτυχθεί το « Θέατρο των Εικόνων », που θα έχει τις ρίζες του στις μυθικές πηγές.

Επίκεντρο της δουλειάς του είναι η θεατρική έρευνα και η εμβάθυνση της τέχνης του ηθοποιού.

Αναπτύσσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Καναδά , με βάση θεατρικά ερευνητικά προγράμματα.

Σεμινάρια Soundings έχουν δοθεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Βερολίνο, το Γκρατζ, το Ζάγκρεμπ, το Νόβι Σαντ, τη Στουτγάρδη,το Κεμπέκ,το Μόντρεαλ, το Buck Lake.

Κάθε καλοκαίρι διευθύνει το διεθνές πρόγραμμα θεατρικής εκπαίδευσης «Theatre Apprentice» και το πρόγραμμα «Wilderness Wending» στο Οντάριο του Καναδά.