EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Αγγελική Μπιτζαράκη
4 Οκτωβρίου 2017 - 13 Ιουνίου 2018
Ωράριο: Κάθε Τετάρτη, 21.00 - 23.00


 
Το σώμα μας είμαστε εμείς. Το σώμα είναι η υλική παρουσία του Εαυτού μας και βρίσκεται σε διαρκή εσωτερική και εξωτερική κίνηση. Η κίνηση του εκφράζει το είναι μας και ταυτόχρονα μας ενημερώνει για την ποιότητά του.

Στη ζωή μας η κίνησή μας διαμορφώνεται από περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς παράγοντες κα. Εμείς, επίσης, εστιάζουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένες κινητικές δυνατότητες ενώ παραμερίζουμε άλλες. Συχνά σταματούμε να δοκιμάζουμε, να πειραματιζόμαστε και να εμπλουτιζόμαστε. Έτσι έχει δομηθεί ένας τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε, συνδεόμαστε με το περιβάλλον αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το Εργαστήριο Χοροθεραπείας με άξονα το σώμα και την κίνηση επικεντρώνεται και αναπτύσσεται γύρω από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των συμμετεχόντων για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, αποδοχής, σεβασμού και δημιουργικότητας θα δοθεί η ευκαιρία για βιωματική εξερεύνηση και στοχευμένη δουλειά πτυχών του εαυτού και των σχέσεων, της ενεργούς φυσικής παρουσίας και της βαθιάς σύνδεσης με το σώμα μας, αναγνώρισης και διάνθισης της σχέσης με τον εαυτό και τους άλλους, υποστήριξης της αλληλεπίδρασης και την ανάπτυξης της "ενσυναίσθησης".

Την δουλειά μας μπορεί να εμπλουτίσουν μέθοδοι των εκφραστικών-δημιουργικών Τεχνών ως εργαλεία έκφρασης, αναγνώρισης και νοηματοδότησης των θεμάτων που απασχολούν το άτομο και την ομάδα.    

Για δεύτερη συνεχή χρονιά κεντρικό σημείο αναφοράς του εργαστηρίου θα είναι το σύμβολο του Λαβυρίνθου. 

Στο χώρο του Αβγού το Εργαστήριο Χοροθεραπείας πραγματοποιείται 5 συναπτά χρόνια. 

Το εργαστήριο είναι βασισμένο σε τεχνικές και μεθόδους Χοροθεραπείας (Laban Movement Analysis (LMA), αυθεντικής κίνησης, χρήσης συμβολισμού, αυτοσχεδιασμού, σωματικής επίγνωσης κ.α) και της Εμψύχωσης των Ομάδων με την προσέγγιση της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής (NDI). Η διαδικασία σέβεται την προώθηση της προσωπικής ευημερίας και την ενθάρρυνση για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη.


Λίγα λόγια για την Χοροθεραπεία-Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού:  
Σύμφωνα με τον Ηθικό Κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπείας η Χοροθεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση της κίνησης για τη συνέχιση της συναισθηματικής, γνωστικής, φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης του ατόμου. Ο χορός ως σωματική κίνηση, δημιουργική έκφραση και επικοινωνία είναι το βασικό στοιχείο της Χοροθεραπείας. Στηριζόμενη στη γνώση πως μυαλό, σώμα, συναισθηματική κατάσταση και σχέσεις είναι αλληλοσχετιζόμενα, η σωματική κίνηση είναι για τη Χοροθεραπεία το μέσω για την αξιολόγηση και τον τρόπο παρέμβασης της.
Για περισσότερες πληροφορίες:
 
Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος : http://www.gadt.gr
Ευρωπαική Ένωση Χοροθεραπείας : http://www.eadmt.com/Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική Προσέγγιση Εμψύχωσης Ομάδων:
H Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντικότητα (Non Directivité Intervenante, NDI) στοχεύει στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης και στην προσωπική ανάπτυξη σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο Michel Lobrot, γάλλος καθηγητής και εμπνευστής της παιδαγωγικής/ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης βασίζει τη θεωρία της NDI μεθόδου σε διεργασίες ζωής, αγωγής και εκπαίδευσης, όσο και σε διεργασίες αντιμετώπισης δυσκολιών και ψυχοθεραπείας. Αφορά στην εφαρμογή μιας στάσης ζωής που βασίζεται στο σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας του εαυτού και του άλλου, αποδεχόμενοι πλήρως την διαφορετικότητα. Η διαδικασία στοχεύει στην αυτογνωσία, την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη πιο ικανοποιητικών ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες. Οι συναντήσεις επικεντρώνονται και αναπτύσσονται γύρω από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των συμμετεχόντων για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Τα βασικά χαρακτηριστικά της NDI:

·       Εμπειριακή: επιδιώκει τη μάθηση και την ανάπτυξη, μέσα από τη βιωματική και συγκινησιακή εμπειρία

·       Επικεντρωμένη στην επιθυμία: έχει σαν σημείο εκκίνησης και οδηγό την επιθυμία των ατόμων και της ομάδας

·       Μη Kατευθυντική: ακολουθεί τις αρχές της μη κατευθυντικότητας, ως προς τη στάση του εμψυχωτή και ως προς την κατεύθυνση και τους στόχους της ομάδας

·       Παρεμβατική: προτείνει τρόπους και συνοδεύει τα άτομα στη διερεύνηση και υλοποίηση των επιθυμιών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://lobrot.ndi.fr/?wiki=The_non-directive_influenceΟι τρεις πρώτες συναντήσεις θα είναι ανοιχτές και έπειτα η ομάδα θα κλείσει.

Ημερολόγιο ανοιχτών συναντήσεων: 4 Οκτωβρίου, 11 Οκτωβρίου, 18 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Για τη συμμετοχή στις ανοιχτές συναντήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή: 6972131847
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fb:Angeliki Bitzaraki

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ


bitzarakiΑγγελική Μπιτζαράκη

Η Αγγελική Μπιτζαράκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) με ειδικό ενδιαφέρον στις τελετουργικές θεραπευτικές πρακτικές. Εκπαιδεύτηκε στην Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική μέθοδο εμψύχωσης ομάδων και θεραπείας (NDI) και έπειτα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία στο Queen Margaret University, Εδιμβούργο.
Η επαγγελματική της εμπειρία είναι συστηματική με ομάδες εφήβων για την ενίσχυση της προσωπικής τους ανάπτυξης, στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχιατρικό ιστορικό και με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την ευαισθητοποίηση εργαζομένων ψυχικής υγείας σε ζητήματα αποκλεισμού και ομάδων προσωπικής ανάπτυξης καθώς και στην εκπαίδευσή τους στη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής προσέγγισης.
Δουλεύει με ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Ψυχοθεραπείας μέσω Κίνησης και Χορού, εκπαίδευσης και εποπτείας μέσω της Χοροθεραπείας. Ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τη χρήση των αρχετύπων, των τελετουργικών πρακτικών, της διαδικασίας αυτογνωσίας και ανάπτυξης πιο ικανοποιητικών ανθρωπίνων σχέσεων.


Συνεργάζεται με άλλους θεραπευτές μέσω Τεχνών και επαγγελματίες των Τεχνών.
Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.