EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Αγγελική Μπιτζαράκη
6 Οκτωβρίου 2016 - Ιούνιος 2017
Ωράριο: Κάθε Τετάρτη, 21.00 - 23.00


 
Το σώμα μας είμαστε εμείς. Το σώμα είναι η υλική παρουσία του Εαυτού μας και βρίσκεται σε διαρκή εσωτερική και εξωτερική κίνηση. Η κίνηση του εκφράζει το είναι μας και ταυτόχρονα μας ενημερώνει για την ποιότητά του.

Στη ζωή μας η κίνησή μας διαμορφώνεται απο περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, συναισθηματικούς παράγοντες κα. Εμείς, επίσης, εστιάζουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένες κινητικές δυνατότητες ενώ παραμερίζουμε άλλες. Συχνά σταματούμε να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε. Έτσι έχει δομηθεί ένας τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε, συνδεόμαστε με το περιβάλλον αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στις συναντήσεις αυτές θα δώσουμε χώρο και χρόνο στην εμπειρία της κίνησης και της ανακάλυψής της. Σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, αποδοχής, σεβασμού και δημιουργικότητας θα δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να γίνει ένας πιο ελεύθερος αγωγός με τον εαυτό και τον κόσμο. Θα εστιάσουμε στη βιωματική εξερεύνηση πτυχών του εαυτού και των σχέσεων, στην ενεργή φυσική παρουσία και τις βαθιές συνδέσεις με το σώμα μας, στην αναγνώριση και διάνθιση της σχέσης με τον εαυτό και τους άλλους, στην
υποστήριξη της αλληλεπίδρασης και της ανάπτυξης της "ενσυναίσθησης".


Αυτή τη χρονιά κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι το αρχέτυπο του Λαβυρίνθου ως σημείο αναφοράς, προβληματισμού και έμπνευσης.

Το εργαστήριο είναι βασισμένο σε τεχνικές και μεθόδους Χοροθεραπείας (Laban Movement Analysis (LMA), αυθεντικής κίνησης, χρήσης συμβολισμού, αυτοσχεδιασμού, σωματικής επίγνωσης κ.α) και της Εμψύχωσης των Ομάδων με την προσέγγιση της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής (NDI). Η διαδικασία σέβεται την προώθηση της προσωπικής ευημερίας και την ενθάρρυνση για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη.

Χοροθεραπεία-Ψυχοθεραπεία μέσω Κίνησης και Χορού: Η Χοροθεραπείαείναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού.Υποστηρίζει την εργασία πάνω στην άρρηκτη σύνδεση σώματος και νου. Βασικός στόχος είναι η ολοκλήρωση - η σύνδεση της φυσικής, γνωστικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και πνευματικής πτυχής του εαυτού μέσα από τη βιωματική και δημιουργική θεραπευτική διαδικασία και σχέση. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι η Χοροθεραπεία :
http://www.gadt.gr/choreotherapy.htm
http://www.admt.org.uk/

Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική Προσέγγιση Εμψύχωσης Ομάδων: H παρεμβαίνουσα μη κατευθυντικότητα στοχεύει στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης και στην προσωπική ανάπτυξη σε ψυχολογικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο Michel Lobrot, γάλλος καθηγητής και εμπνευστής της παιδαγωγικής/ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης βασίζει τη θεωρία της παρεμβαίνουσας μη κατευθυντικής μεθόδου σε διεργασίες ζωής, αγωγής και εκπαίδευσης, όσο και σε διεργασίες αντιμετώπισης δυσκολιών και ψυχοθεραπείας. Αφορά στην εφαρμογή μιας στάσης ζωής που βασίζεται στο σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας του εαυτού και του άλλου, αποδεχόμενοι πλήρως την διαφορετικότητα. Η διαδικασία στοχεύει στην αυτογνωσία, την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη πιο ικανοποιητικών ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες. Οι συναντήσεις επικεντρώνονται και αναπτύσσονται γύρω από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των συμμετεχόντων για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Τα βασικά χαρακτηριστικά της παρεμβαίνουσας μη-κατευθυντικής μεθόδου:

·       Εμπειριακή: επιδιώκει τη μάθηση και την ανάπτυξη,μέσα από τη βιωματική και συγκινησιακή εμπειρία

·       Επικεντρωμένη στην επιθυμία: έχει σαν σημείο εκκίνησης και οδηγό την επιθυμία των ατόμων και της ομάδας

·       Μη κατευθυντική: ακολουθεί τις αρχές της μη κατευθυντικότητας, ως προς τη στάση του εμψυχωτή και ως προς την κατεύθυνση και τους στόχους της ομάδας

·       Παρεμβατική: προτείνει τρόπους και συνοδεύει τα άτομα στη διερεύνηση και υλοποίηση των επιθυμιών τους.Οι τρεις πρώτες συναντήσεις θα είναι ανοιχτές και έπειτα η ομάδα θα κλείσει. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.Για τη συμμετοχή στις συναντήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή: 6972131847
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fb:Angeliki Bitzarak
i

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ

bitzarakiΑγγελική Μπιτζαράκη

Η Αγγελική Μπιτζαράκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) με ειδικό ενδιαφέρον στις τελετουργικές θεραπευτικές πρακτικές. Εκπαιδεύτηκε στην Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική μέθοδο εμψύχωσης ομάδων και θεραπείας (NDI) και έπειτα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία στο Queen Margaret University, Εδιμβούργο. Συνεχίζει να ενημερώνεται και να παρακολουθεί σεμινάρια εκπαίδευσης.

Η επαγγελματική της εμπειρία είναι συστηματική με ομάδες εφήβων για την ενίσχυση της προσωπικής τους ανάπτυξης, στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχιατρικό ιστορικό και με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την ευαισθητοποίηση εργαζομένων ψυχικής υγείας σε ζητήματα αποκλεισμού και ομάδων προσωπικής ανάπτυξης καθώς και στην εκπαίδευσή τους στη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής προσέγγισης.

Δουλεύει με ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, Ψυχοθεραπείας μέσω Κίνησης και Χορού και εκπαίδευσης σε αυτή. Ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τη χρήση των αρχετύπων, των τελετουργικών πρακτικών, της διαδικασίας αυτογνωσίας και ανάπτυξης πιο ικανοποιητικών ανθρωπίνων σχέσεων.

Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.