ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ

Δημιουργικό εργαστήριο με άξονα το Βutoh και τη Χοροθεραπεία
Συντονίστριες : Αγγελική Μπιτζαράκη-Μαρία Λάππα
Ωρα: 17.00-20.00 // Δύο φορές το μήναΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


7 και 14 οκτ
4 και 11 νοε
2 και 9 δεκ
20 και 27 ιαν
3 και 10 φεβ
3 και 10 μαρ
31 μαρτίου
7 απριλίου
5 και 12 μαί
2 και 9 ιουνΟι δύο πρώτες συναντήσεις θα είναι ανοιχτές και έπειτα η ομάδα θα κλείσει.
Η ομάδα έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.Κάτω από το δέρμα κατοικεί ένα άλλο σώμα
Αυτό το σώμα ακούει με τα ματιά, γεύεται με τα χέρια
βλέπει τους ήχους, συν- κινείται στη σχέση με τους άλλους και τον περιβάλλοντα χώρο
συν-χωρεί και αποχωρεί..

Στην παρούσα ερευνητική διαδικασία αναζητούμε το σώμα εκείνο που κρύβεται μέσα στο κοινωνικό μας σώμα, εκείνο το σώμα που ποθεί να περιστρέφεται, να χοροπηδά, να πετά, το σώμα εκείνο που επιθυμεί συνεχώς αλλά λογοκρίνεται από καθημερινούς ρυθμούς και πεποιθήσεις, εκείνο το σώμα που ζει στην σκιά.

Δημιουργώντας ένα τόπο ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αποδοχής, έκφρασης και δημιουργίας θα εξερευνήσουμε την βαθιά σύνδεση με τη φυσική μας παρουσία, την αλληλεπίδραση και την ενσυναίσθηση, την δυναμική των σχέσεων στο εδώ και τώρα και την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης.

Με οδηγούς το σώμα, το νου και τη φωνή, αποδυναμώνοντας τον εσωτερικό κριτή και δυναμοποιώντας τις αισθήσεις, τις προθέσεις και διαθέσεις μας, συνομιλώντας με την σκιά μας και ακολουθώντας τις φωτιστικές εσωτερικές μας πήγες θα ξυπνήσουμε το σώμα αυτό που κοιμάται μέσα στο σώμα μας.

Το εργαστήριο θα κινηθεί δημιουργικά μέσα από εξειδικευμένες ασκήσεις που προέρχονται από τον χώρο του Ιαπωνικού χορού butoh, του ψυχοσωματικού θεάτρου, (μέσα από ποιητικές φόρμες και τον αυτοσχεδιασμό) και μέσα από τις αρχές της Χοροθεραπείας με παράλληλη υποστήριξη από τη προσέγγιση της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής εμψύχωσης των ομάδων.

Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να εμπλακούν και να εξερευνήσουν προσωπικό υλικό αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πόσο μοιράζονται στην ομάδα προσωπικά τους ζητήματα.

Με το κλείσιμο του εργαστηρίου θα πραγματοποηθεί παρουσίαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας των συμμετεχόντων.


Πληροφορίες:

Αγγελική Μπιτζαράκη:6972131847
Μαρία Λάππα :6946458465
e.mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


facebook : https://www.facebook.com/events/1496001984026769/
 

bitzaraki

Αγγελική Μπιτζαράκη


Η Αγγελική Μπιτζαράκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) με ειδικό ενδιαφέρον στις τελετουργικές θεραπευτικές πρακτικές. Εκπαιδεύτηκε στην Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντική μέθοδο εμψύχωσης ομάδων και θεραπείας (NDI) και έπειτα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Χοροκινητική Ψυχοθεραπεία στο Queen Margaret University, Εδιμβούργο. Συνεχίζει να ενημερώνεται και να παρακολουθεί σεμινάρια εκπαίδευσης.

Η επαγγελματική της εμπειρία είναι συστηματική με ομάδες εφήβων για την ενίσχυση της προσωπικής τους ανάπτυξης, στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχιατρικό ιστορικό και με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την ευαισθητοποίηση εργαζομένων ψυχικής υγείας σε ζητήματα αποκλεισμού και ομάδων προσωπικής ανάπτυξης καθώς και στην εκπαίδευσή τους στη μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη-Κατευθυντικής προσέγγισης.

Δουλεύει με ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, Ψυχοθεραπείας μέσω Κίνησης και Χορού και εκπαίδευσης σε αυτή. Ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τη χρήση των αρχετύπων, των τελετουργικών πρακτικών, της διαδικασίας αυτογνωσίας και ανάπτυξης πιο ικανοποιητικών ανθρωπίνων σχέσεων.

Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

maria lappaΜαρία Λάππα

Η Μαρία Λάππα είναι εκπαιδεύτρια χορού και σωματικού θεάτρου με κεντρικό άξονα της δουλειάς το Butoh στο οποίο έχει εκπαιδευτεί από διακεκριμένους δασκάλους ανά τον κόσμο, όπως οι Grigory Glazunov και Natalia Zhestovskaya,(oddDance theater Αγία Πετρούπολη)
Atsushi Takenouchi, Katsura Kan, Masaki Iwana, Simona Orinska.

Στην φιλοσοφία και πρακτική Butoh την εισήγαγαν ο Grigory Glazunov και η Natalia Zhestovskaya με τους οποίους συνεργάζεται μέχρι σήμερα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Nigar Hasib, Shamal Amin (Lalish Theaterlabor/Vienna), John Britton, Julianna Bloodgood (Song of the Goat theater) Seol Jin Kim (Peeping Tom), Κωνσταντίνο Μίχο, Σπύρο Σακκά Baris Mihci , Aλεξανδρα Καζάζου (studio Matejka), Άρη Ρέτσο, Ευδόκιμο Τσολακίδη, Γιώργο Συμεωνίδη, Γιώργο Καραμίχο, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Φεντερίκο Νιέτο, Χρήστο Λύγκα, Σωτήρη Καραμεσίνη, Μαρία Μαυρίδου.

Τα τελευταία δυο χρόνια τον ερευνητικό της βασίζεται πάνω στην συνομιλία της νευροσυμπεριφορικής με την την κίνηση και τον χορό το οποίο θα παρουσιαστεί στο Brunel University of London το 2016.

Εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός και performer ενώ παράλληλα συντονίζει σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό Κάποιες από τις δουλειές της και συνεργασίες έχουν παρουσιαστεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης,στο Μουσικό Χωριό , στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" στην Αθήνα, τη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου - "Συμβίωση; / Symbiosis?", στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο θέατρο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη, Black Box (Θεσσαλονίκη), Θέατρο Αλκμήνη κ.α.

Ολο το χρόνο η βάση της είναι στην θεσσαλονικη στο Αβγό του Μουσικού Χωριού