Η σύγχρονη μουσική δεν δαγκώνει!

PIAZZOLAMANIA
Iwona Glinka - φλάουτο
Ειρήνη Ντέλεζου - πιάνοΣάββατο 21 Απριλίου 2018 // ώρα 21.00 // είσοδος €7


Η Iwona Glinka συνεχίζει τη σειρά συναυλιών της «Συνάντηση με τη Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία», στις οποίες παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, έργα σύγχρονων συνθετών. Με τον τρόπο αυτό, η καλλιτέχνιδα συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην προβολή και στην υποστήριξη της σημερινής μουσικής δημιουργίας, αλλά και στην εξοικείωση του κοινού με τη σύγχρονη μουσική, όπου υπογραμμίζει ότι η σύγχρονη μουσική δεν δαγκώνει.

Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

Η Ιβὀνα Γκλίνκα και Ειρήνη Ντέλεζου παρουσιάζουν έργα  του Astor Piazzola, του σημαντικότερου συνθέτη του τανγκό κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος με τις μοναδικές συνθέσεις του, έφερε επανάσταση στο παραδοσιακό τάγκο, ενσωματώνοντας σ` αυτό στοιχεία της τζαζ μαζί με της κλασικής μουσικής, δημιουργώντας το nuevo tango (νέο τάγκο). Ένας εκπληκτικός μπαντονεονίστας που ερμήνευε τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα. "El Gran Astor" ("Ο Μέγας Άστορ")... Με αυτό το "όνομα" ήταν γνωστός στην Αργεντινή...

Στην συναυλία θα ακουστούν και έργα του Μιχαήλ Τραυλού από το πολυβραβευμένο δίσκο «Progressions». Το άλμπουμ το 2017 κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Global Music Award - Gold Triple Medal - Awards of Excellence (Σύνθεση, Εκτέλεση, Άλμπουμ) και ήταν υποψήφιο για τα Διεθνή Βραβεία Κλασικής Μουσικής - ICMA 2018 (Σύγχρονη Μουσική), του Louis Sauter, του Aaron Alter,  της  Ρένας Νικολάου και της Έλενας Πάπαρη.

Ástor Piazzolla

 Histoire du Tango για φλάουτο και πιάνο (1986)

 I Bordel 1900

 II Café 1930

Aaron Alter

Vanilla, Chocolate and Strawberry. Theme and Four Variations (2016)

  1. 01. Theme για σόλο φλάουτο
  2. 02. Variation 1 για σόλο άλτο φλάουτο
  3. 03. Variation 2 για σόλο άλτο φλάουτο
  4. 04. Variation 3 για σόλο μπάσο φλάουτο
  5. 05. Variation 4 για σόλο πίκολο


Ρενέ Νικολάου

Miriam για σόλο άλτο φλάουτο (2016)

Louis Sauter

Las bodas de Helena - Tango για σόλο άλτο φλάουτο (2016)

Ástor Piazzolla

Histoire du Tango για φλάουτο και πιάνο (1986)

III Nightclub 1960

IV Concert d'Aujourd'hui

Έλενα Πάπαρη

Mirrors για σόλο φλάουτο

Μιχαήλ Τραυλός

Birds of the wild forest για σόλο φλάουτο (2016)

  1. 1. Hoopoe
  2. 2. Cormorant
  3. 3. Crane
  4. 4. Owl
  5. 5. Hawk

Castle of Kwidzyn για σόλο ἀλτο φλάουτο (2013)

Forest Birds Arias (2003): Woodpeckers play για σόλο φλάουτο

Ástor Piazzolla

Oblivion (1982)

Libertango (1974)


ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση θα γίνεται το αργότερο μέχρι ένα 24άωρο πριν τη διεξαγωγή και μόνο μέσω της ιστοσελίδας online.Iwona Glinka

Η Δρ Iwona Glinka είναι σολίστ και κορυφαία ερμηνεύτρια της νέας και της πειραματικής μουσικής. Ίδρυσε το Phasma-Music Ensemble το 2016, όπου υπηρετεί σήμερα ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (ανάμεσα σ’ αυτά και πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων, Πολωνών, Καναδών, Άγγλων και Αμερικανών  συνθετών) και  έχει συμπράξει ως σολίστ και πρώτο φλάουτο σε ορχήστρες σε όλη την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Έχει αναπτύξει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα μουσική, η οποία από το 1994 είχε ως αποτέλεσμα πάνω από εκατό παγκόσμιες πρεμιέρες έργων Αυστραλών, Βέλγων,  Ελλήνων, Πολωνών, Γερμανών, Καναδών, Άγγλων και Αμερικανών  συνθέτων, περισσότερα από εκατό από αυτών γράφτηκαν ειδικά για εκείνη.

H Iwona Glinka γεννήθηκε στο Kwidzyn της Πολωνίας. Σε ηλικία 18 ετών πήρε δίπλωμα φλάουτου από το Μουσικό Λύκειο του Gdansk με την υψηλότερη διάκριση και παράλληλη ειδίκευση στη διδασκαλία. Συνέχισε στη Μουσική Ακαδημία του Gdansk απ’ όπου και αποφοίτησε το 1994 με Master of Music in Performance. Με υποτροφία της Bâoise Holding Scholarship Found παρακολούθησε κατά την περίοδο 1991-94 τα θερινά μαθήματα της Μουσικής Ακαδημίας του Lenk στην Ελβετία με τον Peter Lukas Graf. Το 1992 με υποτροφία του δημάρχου της πόλης του Darmstadt της Γερμανίας, παρακολούθησε το Ferienkurse für Neue Musik, όπου μελέτησε σύγχρονες τεχνικές φλάουτου με τον Pierre-Yves Artaud. Από το 1996 συνεχίζει τις σπουδές της στην Accademia Internationale Superiore di Musica στην Biella της Ιταλίας  με τον Peter-Lukas Graf και αργότερα στην École Normale de Paris με τον Pierre-Yves Artaud.

Από το 1995 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Το 2015 παραιτήθηκε από τη θέση της στην Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και από το  Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής  για να ασχοληθεί  πιο ενεργά με την σόλο καριέρα της μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ως πρώτο φλάουτο σε διάφορες ορχήστρες και συγκροτήματα. Σήμερα διαιρεί τον χρόνο της ανάμεσα στο οικογενειακό της σπίτι στον Πειραιά και στο Kwidzyn.

Η Iwona Glinka έλαβε το βραβείο the Most Distinguished Artist Prize & Special Mention στον Διεθνή Διαγωνισμό IBLA Grand Prize 2017. Επελέγη ως εκτελέστρια: στο Διεθνές Συνέδριο “Research Hands on Flute” στο Aveiro της Πορτογαλίας  (2017), στο Μεγαλύτερο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φλάουτου στο San Diego των ΗΠΑ (2016),  Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Τορόντο του Καναδά (2015), στο 5ο Φεστιβάλ Φλάουτου της Σλοβενίας(2004), στο 3ο Φεστιβάλ Φλάουτου στο Madison των ΗΠΑ (2006) και τον Αύγουστο του 2007 στο Φεστιβάλ του James Galway στο Weggis της Ελβετίας.

Η Iwona Glinka έχει ηχογραφήσει και εμφανίζεται σε δεκάδες δίσκους των ευρωπαϊκών και των Αμερικανικών εταιριών, όπως Sarton Records, BMG, Ίριδα, Magni, Mercury, Phasma Music, PMG και άλλων. Το 2017, το άλμπουμ της "ONE MINUTE" κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο - Global Music Award -Silver Double Medal - Outstanding Achievement  (Σύγχρονη Κλασική Μουσική και Άλμπουμ) και το άλμπουμ της "PROGRESSIONS" κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Global Music Award - Gold Triple Medal - Awards of Excellence (Σύνθεση, Εκτέλεση, Άλμπουμ) και ήταν υποψήφιο για τα Διεθνή Βραβεία Κλασικής Μουσικής - ICMA 2018 (Σύγχρονη Μουσική).


Το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτορας ενόργανης μουσικής τέχνης στη Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας με τη διατριβή της πάνω σε θέμα την μουσική για φλάουτο του Brian Ferneyhough και το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη διατριβή της πάνω σε θέμα την σύγχρονη ελληνική μουσική για σόλο φλάουτο.

Η Iwona Glinka είναι Yamaha Artist. Περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.travlos-glinka.com

Η Iwona Glinka είναι μια θαυμάσια φλαουτίστα και μουσικός του οποίου ο καθαρός, αργυρόχρους τόνος θα άρει τα πνεύματα του πιο ακανθισμένου ακροατή.

David DeBoor Canfield / FANFARE MAGAZINE / May-June 2017

Στο «Projection for Flute Alone» μια πρώτης τάξεως άσκηση στις χρήσεις των "bent", multiphonics, και άλλων διευρυμένων τεχνικών, Παναγιώτης Λιαρόπουλος φάνηκε εξίσου γοητευμένος με το φλάουτο, καθώς υπήρχε παντού, από υψηλή τέχνη στην «πρωτόγονη» .... Iwona Glinka έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία.
Ο Richard Buell / Boston Globe / ΗΠΑ / Φεβρουάριο 2002

Η μουσικότητα  της και την παντελή έλεγχο στης λεπτές αποχρώσεις αποκάλυψε μια εξελιγμένη μουσικό με υπέροχο στυλ.
Carlo Vincetti Frizzo / Composer / ΗΠΑ / Φθινόπωρο 2002

 

... Απλά εξαιρετική ...

Avant-garde & Beyond, CJSR Radio 88.5 FM (Edmonton, Alberta, Canada)
Ειρήνη Ντελέζου


Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά με το Δ. Συκιά στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, έλαβε δίπλωμα πιάνου από το ωδείο Athenaeum (τάξη Ν. Σεμιτέκολο) με βαθμό άριστα παμψηφεί και χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα φλάουτου από το Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας (τάξη I. B. Glinka), με βαθμό άριστα παμψηφεί και β΄ βραβείο. Είναι απόφοιτη του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο πιάνο (τάξη U. Matschke) και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο τμήμα στην ειδίκευση «Εκτέλεση και Ερμηνεία της Παλαιάς Μουσικής» με επιβλέποντα καθηγητή το Δ. Κούντουρα . Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου και φλάουτου στην Ελλάδα και το εξωτερικό από διακεκριμένους μουσικούς (C. M. Mehner, Y. Solomon, F. Rados, R. Wagner, Μ. Λογιάδη, M. Mollova,  J. & K. Ganev, W. Obidovic, M. Drewnowski, Λ. Μπογιατζίεβα, Γ. Χατζηνίκο, , E. Weinzierl, E. Wächter ).

Έχει δώσει συναυλίες πιάνου, φλάουτου και μουσικής δωματίου και συμμετείχε σε φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Dino Ciani Festival,  Carinthische Musicacademie Stift Ossiach, Alea iii Summer Meetings 2017 κ.α.). Έχει συμπράξει με την ορχήστρα εγχόρδων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής  και με τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Δημοτικών Ωδείων Πειραιά και Λαμίας.  Έχει παρουσιάσει ως πιανίστα και φλαουτίστα έργα σε πρώτη εκτέλεση συνθετών του 20ου αιώνα (Δ. Συκιάς, Γ. Χατζημιχελάκης, Γ. Κυριακάκης, Α. Ζέρβας, Π. Λευθέρης, Α. Τσιμέκας, Δ. Κοντογιάννης, Γ. Πλουμπίδης, T. Reiner, R. T. Lorenz).

Από το 2011 η Ειρήνη Ντελέζου με την Ιουλία Βαγενά παίζουν ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Έχουν δώσει συναυλίες ως πιανιστικό ντούο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πάτρα, Μήλο, Τήνο, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα) και στην Ιταλία (Dino Ciani Festival). Από το 2016 παίζει έργα για φλάουτο και πιάνο με τον Παναγιώτη Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας ρεπερτόριο από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Έλλαδα και το εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και Ιωαννίνων ηχογραφώντας και παίζοντας μουσική για το θέατρο και έχει συμπράξει με ομάδες σύγχρονου χορού.

Διδάσκει πιάνο και μουσική δωματίου στα Δημοτικά Ωδεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.