Παρουσίαση δίσκου: George Crumb - Μακρόκοσμος Τόμοι I και II


Στέφανος Θωμόπουλος 

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 // ώρα 21.00
είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά


Ο Μακρόκοσμος (1972-1973) του αμερικάνου συνθέτη George Crumb (γεννημένου το 1929), ο τίτλος του οποίου κάνει αναφορά στο Μικρόκοσμο του Béla Bartók, καθώς και στα 24 πρελούδια του Claude Debussy, ευθυγραμμίζεται με την αμερικανική μουσική για πιάνο του Charles Ives, Henry Cowell και John Cage.

Αποτελείται από είκοσι τέσσερα κομμάτια-φαντασίες εμπνευσμένα από τα ζώδια. Οι δύο τόμοι αυτού του κύκλου προσφέρουν μια απρόσμενη ηχητική εικόνα του πιάνου μέσω της χρήσης πολλών σύγχρονων τρόπων παιξίματος (pizzicati, αρμονικές και glissandi στις χορδές. προετοιμασμένα σχοινιά, χρήση του τρίτου πεντάλ, παρέμβαση της φωνής του πιανίστα ...). Ένας κύκλος μεγάλου πλούτου χρωμάτων που υπηρετεί αξιοθαύμαστα η ερμηνεία του Στεφάνου Θωμόπουλου, ενός πειραματιστή του πιάνου που έχει διακριθεί ήδη στην καταγραφή των έργων του Ιάννη Ξενάκη.ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Οι κρατήσεις θέσεων για την παράσταση θα γίνεται το αργότερο μέχρι ένα 24άωρο πριν τη διεξαγωγή και μόνο μέσω της ιστοσελίδας online.Βιογραφικό

Μετά από σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τη Musikhochschule της Κολονίας, ο Στέφανος Θωμόπουλος σπουδαζει στην τάξη του Jacques Rouvier και της Marie Françoise Bucquet στο Conservatoire National Supérieur των Παρισίων.
           
Βραυευμένος σε διαγωνισμούς και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Blüthner, Yamaha, Kempff, δίνει συναυλίες στις περισσότερες ευρωπαικες χώρες, στις Η.Π.Α., Κίνα, Βραζιλία και Ιαπωνία, σε χώρους όπως η Philharmonie στο Παρίσι, η Concertgebouw του Amsterdam, η όπερα του Μονακό, το Alti Hall στο Κυότο, ή ακόμη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Επιδαύρου και η  Sala Cecilia Mireiles στο Ρίο ντε Τζανέιρο.. Παίζει ως σολίστ με τις ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, Κύπρου, Νίκαιας, την Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, την ορχήστρα της όπερας του Καίρου και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.    
     
Ο Στέφανος Θωμόπουλος έχει ηχογραφήσει 7 δισκους, μεταξύ άλλων το έργο του Ξενάκη για πιάνο στην εταιρία Timpani, και το τέταρο κοντσέρτο του Μπετόβεν στην εκδοχή του για πιάνο και κουιντέτο εγχόρδων, στην εταιρία Chant de Linos.

Είναι ο πρώτος διδάκτωρ του Conservatoire του Παρισιου, και από το 2010 γίνεται καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πιάνου στο Κονσερβατόριο της Νίκαιας.