Εργαστήριο : Μουσική και Ψυχανάλυση - Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα

από την Ξανθούλα Ντακοβάνου, ΜΑ, PhD

1 & 2 Ιουνίου 2019

Σάββατο 10.00 -13.00 // 14.00 -17.00
Κυριακή 10.00 -13.00 // 14.00 -17.00

Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα είναι μια τεχνική αναλυτικής μουσικοθεραπείας που αναπτύχθηκε από την Ξ. Ντακοβάνου στο Παρίσι, και χρησιμοποιεί τη μουσική για να διερευνήσει το ασυνείδητο και το προσωπικό βίωμα του κάθε συμμετέχοντα. Διδάσκεται από τη δημιουργό του στο Τμήμα Ψυχαναλυτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris 7 από το 2012 ενώ έχει δημισιευτεί σε διεθνή έγκυρα αγγλόφωνα, γαλλόφωνα κι ελληνόφωνα επιστημονικά περιοδικά.Στο Αναλυτικό Μουσικόδραμα, η μουσική αντιμετωπίζεται σαν ιδιαίτερος κώδικας αναπαράστασης του ανθρώπινου εγκέφαλου. Μαζί με το σχέδιο και τον ελεύθερο λεκτικό συνειρμό, χρησιμοποιούμε τόσο τον δομημένο μουσικό κώδικα όσο και τον ελεύθερο μουσικό αυτοσχεδιασμό, μέσω της 'μουσικής εκδραμάτισης' με όργανα ή και φωνή με σκοπό πάντα την ανάλυση και τη θεραπεία. Αναδύονται έτσι συναισθήματα, μνήμες, αλλά και κωδικοποιούνται εσωτερικά βιώματα που βρίσκουν μέσω της μουσικής τόπο για να εκφραστούν.
Το παρόν σεμινάριο είναι βιωματικό και απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να γνωρίσει την αναλυτική μουσικοθεραπεία.

Βιβλιογραφία για το Αναλυτικό Μουσικόδραμα :
- Ntakovanou X., Représentation musicale et représentation psychique, applications cliniques. Thèse d'Etat, Université Paris Sorbonne Cité, 2018
- Ντακοβάνου Ξ., Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα : Μεταξύ Ψυχανάλυσης και Μουσικής, μια κλινική εφαρμογή (2016), in Τέχνη, Φιλοσοφία, Θεραπεία. Άθρα και Εφαρμογές, Τόμος Α’, Συλλογικός τόμος - επιμέλεια Λάζου Α., Πατιός Γ., Ερευνητικό Πρόγραμμα ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Τέχνη, Εκδόσεις Αρναούτη, Αθήνα, 2016, σελ. 83-166.
- Dakovanou X. (2016), Analytical Musicodrama : Theory and Practice, Nordic Journal of Music Therapy, 25: sup1, 19-19
- Dakovanou X., Le musicodrame analytique : entre musique et psychanalyse, une application Clinique (2014), Revue Topique No 129, L'Esprit du Temps, Paris, décembre 2014, p. 69-86,

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΩ
Κόστος εισφοράς: 120 ευρώ
Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
 
Ξανθούλα Ντακοβάνου, MA, PhD

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι Ιατρός, Μουσικός, Μουσικοθεραπεύτρια και Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Paris Sorbonne Cité. Είναι επίσης εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Association Internationale Interactions de la Psychanalyse. Ως μουσικοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια, έχει κλινική εμπειρία από το 2006 ως σήμερα σε δομές ψυχικής υγείας σε Γαλλία και Ελλάδα. Διδάσκει μουσικοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Paris Sorbonne Cité από το 2012 και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 2016, ενώ έχει συνεργαστεί επιστημονικά επίσης με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη φωνή και τη μουσικοθεραπεία σε πανεπιστημιακές και ψυχαναλυτικές εκδόσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ως μουσικός και συνθέτης, έχει διεθνή δισκογραφία και καριέρα διεθνούς αναγνώρισης στο Παρίσι από το 2005. Έχει στο ενεργητικό της 2 δίσκους με προσωπικά της σχήματα (Trio Tzane, Anassa Ensemble) και 12 δίσκους ως καλεσμένη ερμηνεύτρια στο τραγούδι, σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισραήλ, πολυάριθμες συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ ανά την Ευρώπη, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και στη Γαλλία κ.α.