ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ - Γνωρίζοντας το σώμα ως μουσική διαδικασία (1ος κύκλος)

Εισηγητής: Πάνος Λαμπρόπουλος
Οκτώβριος 2017 – Δεκέμβριος 2018
Ωράριο: 3 διήμερα, έξι ώρες έκαστο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ - ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 19.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

7/10/2017 // 11.00 - 14.00
8/10/2017 // 17.00 - 20.00

17/11/2017 // 18.00 - 21.00
18/11/2017 // 10.00 - 13.00

15/12/2017 // 18.00 - 21.00
16/12/2017 // 10.00 - 13.00Το εργαστήριο αυτό θα κινηθεί σε δύο άξονες:

-       1ος Άξονας: Θα μελετήσουμε την ανατομία και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, με σκοπό να μάθουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξισορροπούμε τις εντάσεις και να απελευθερώνουμε το κινητικό μας δυναμικό. Θα μιλήσουμε για τη φύση, τις ιδιότητες και τις λειτουργίες του συνδετικού ιστού. Θα βιώσουμε τον “αισθητήριο βιορυθμό”, έναν ρυθμό που οργανώνει ολόκληρη την ύλη του σώματος σε μία συντονισμένη κίνηση. Θα χρησιμοποιήσουμε γι’αυτό το σκοπό τα εργαλεία της Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής: α) τεχνικές ενεργοποίησης των ιστών μέσω του αγγίγματος, β) απλές κινητικές αλληλουχίες που οδηγούν σε ελεύθερη οργανική κίνηση του σώματος, γ) καλλιέργεια της σωματαίσθησης και της αντίληψης της εσωτερικής κίνησης των ιστών στο σώμα. Θα δουλέψουμε ατομικά, σε ζευγάρια και σε ομάδες.

-       2ος Άξονας: Παράλληλα με το σώμα θα μελετήσουμε τη φυσική ανατομία του ήχου και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία γλώσσα που να “μεταφράζει” τις παραμέτρους τις κίνησης, όπως τη βιώνουμε στο σώμα μας, σε παραμέτρους της μουσικής κίνησης και αντίστροφα, προκειμένου ν’αποκτήσουμε μία βαθύτερη, σωματικά βιωμένη σχέση, κατ’αναλογία, με τη μουσική πραγματικότητα. Θα δούμε πώς ο ήχος χρησιμοποιείται για να επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό στα πλαίσια της σύγχρονης δυτικής επιστήμης κι όχι μόνο. Θα προσεγγίσουμε το σώμα σαν χώρο αντήχησης. Πώς ακούω με ολόκληρο το σώμα; Πώς αφουγκράζομαι τη μουσική που πηγάζει από τον εσωτερικό μου χώρο και τη μεταφέρω στον εξωτερικό χώρο; Πώς συνδέω την πρόθεση με το αποτέλεσμα; Πώς αναπνέει μία μουσική φράση;

Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε συστηματικά, συγκεκριμένες αρχές όσον αφορά στη σωματική διαχείρηση και τους τρόπους πρόληψης κi εξισορρόπησης της όποιας σωματικής και ψυχικής καταπόνησης. Παράλληλα θέλουμε να προσεγγίσουμε μια πιο αβίαστη σχέση με τη μουσική διαδικασία. Θα μάθουμε να κουρδίζουμε το σώμα και τον εαυτό σαν ένα μουσικό όργανο και να βιώνουμε τη μουσική σαν μία οργανική σωματική λειτουργία. Για το λόγο αυτό μέρος του εργαστηρίου θα αφιερώνεται στη δημιουργία μουσικής πράξης από την ομάδα, είτε με τη μορφή απλών ομαδικών αυτοσχεδιασμών, είτε με τη μορφή ομαδικής σύνθεσης απλών μουσικών μοτίβων και φράσεων που θα προκύπτουν από την εφαρμογή των αρχών που αναπτύσσουμε.


Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των επιπέδων, τραγουδιστές, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις παραστατικές τέχνες και τους αφορά άμεσα ή έμμεσα το σώμα σαν εκφραστικό εργαλείο.

Το κάθε διήμερο θα αποτελεί αυτόνομη ενότητα, στην οποία θα επικεντρωνόμαστε σε κάποια ζώνη του σώματος (λεκάνη, ηλιακό πλέγμα, άνω άκρα, κλπ.) και θα εξερευνούμε τη λειτουργία του και την αρμονική σχέση του με το σύνολο του σώματος. Μπορεί έτσι κάποιος να παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα διήμερα, ανεξαρτήτως σειράς. Όσοι παρακολουθήσουν ολόκληρη τη σειρά θα έχουν το πλεονέκτημα να συμπληρώνουν και να διευρύνουν σταδιακά το ¨παζλ¨ της σωματικής τους αντίληψης, έτσι ώστε να αποκτήσουν κάποια σταθερά εργαλεία για τη σχέση της σωματικής αντίληψης με τη μουσική πράξη.

Για να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις του εργαστηρίου, θα πρέπει να συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των έξι συμμετεχόντων. Καθότι ο εισηγητής θα έρχεται αποκλειστικά για το εργαστήριο από την Αθήνα, θα ζητείται από τους ενδιαφερόμενους να διασφαλίσουν τη συμμετοχή τους έως 10 μέρες νωρίτερα σε απ’ ευθείας συνεννόηση μαζί του μέσω email ώστε να οριστικοποιείται η διεξαγωγή της κάθε συνάντησης.Πληροφορίες: 6976520482 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ
Panos CV PictureΟ Πάνος Λαμπρόπουλος κατάγεται από την Αθήνα. Οι σπουδές του και οι δραστηριότητές του μοιράζονται ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και πρακτικές και στην τέχνη της μουσικής. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας (Deree College), απ’όπου αποφοίτησε με διάκριση το 2004, και προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές Εθνομουσικολογίας στο School of Oriental and African Studies, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απ’όπου αποφοίτησε επίσης με διάκριση το 2006. Έχοντας ξεκινήσει με κλασσική παιδεία στην μουσική (πιάνο, φλάουτο, αρμονία), τα τελευταία χρόνια στράφηκε προς τη μελέτη των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου πλάι σε μουσικούς όπως o Omer Erdogdular, ο Ross Daly, ο Χάρης Λαμπράκης, ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Σωκράτης Σινόπουλος, επιλέγοντας ως μουσικό εργαλείο το νέυ. Έχει κάνει ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Αγγλία, Ρουμανία, Γερμανία και Κιργιστάν.

Η ενασχόληση του με τις σωματικές πρακτικές ξεκίνησε μετά από τη γνωριμία του με τον Χρήστο Νούλη το καλοκαίρι του 2006. Έκτοτε παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Τεχνικής Alexander με τον Νίκο Μαστροκωστόπουλο στην Αθήνα, συμπληρώνοντας πάνω από 100 ώρες σπουδής. Στη συνέχεια, αφιερώθηκε στη τετραετή φοίτηση της Σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής στο Παρίσι, με καθηγητές τον ιδρυτή της μεθόδου Danis Bois και τους Mark Humpich, Hélène Bourhis, Eve Berger, Nadin Quéré και Agnès Noël. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια κίνησης με βάση το σύστημα Axis Syllabus με τους Frey Faust, Kira Kirsch και Baris Mihci.

Το ενδιαφέρον του τόσο καλλιτεχνικά όσο και παιδαγωγικά, είναι στραμένο προς έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες της κίνησης και της μουσικής, στο βαθμό που αυτές μπορούν να συναντήσουν και να αναδείξουν τις οργανικές αρχές της ανθρώπινης φύσης. Η έρευνά του με τίτλο “Το Μουσικό Σώμα” είναι σε διαρκή εξέλιξη είτε με τη μορφή τακτικών μαθημάτων είτε με τη μορφή εργαστηρίων. Μέρος της παρουσίασε ως εισηγητής στο 1ο Συνέδριο Σωματικών Μεθόδων για Μουσικούς, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2015.